ATENŢIE! Salmonella locuiește în produse de primă necesitate
PERICOL ASCUNS // Mâncarea infestată de obicei arată și miroase normal
Salmoneloza este o infecţie bacteriană comună care afectează tractul intestinal. Bacteria Salmonella trăieşte în intestinul oamenilor, animalelor şi păsărilor. Oamenii se infectează cel mai frecvent din alimente şi apă contaminate. Perioada de incubaţie variază între câteva ore şi două zile.
De obicei, salmonelozele sunt cauzate de consumul de carne, ouă sau produse din ouă, crude (ex. maioneză) sau insuficient preparate termic. Fructele de mare pot fi o cauză frecventă, dacă provin din apă contaminată. De asemenea, fructele şi legumele proaspete pot determina această infecţie, dacă sunt irigate (înainte de a fi culese) sau spălate cu apă contaminată în timpul procesării. Multe alimente devin contaminate atunci când sunt pregătite de persoane care nu se spală bine pe mâini, mai ales după folosirea toaletei sau a hârtiei igienice.
O altă cale este contactul cu animale de companie. Unele persoane pot deveni purtători cronici ai bacteriei putând transmite infecţia altor persoane chiar dacă ele însele nu au simptome.
Sunt la risc mai mare persoanele care călătoresc în ţări subdezvoltate, care trăiesc în comun, în diferite instituţii, de exemplu, bătrânii din aziluri sau copiii din orfelinate.
Simptomele infecţiei cu Salmonella
Pacienţii se pot confrunta cu greaţă, vărsături, dureri abdominale, diaree, febră, frisoane, cefalee, dureri musculare, sânge în scaun.
Simptomele infecţiei durează între 4 şi 7 zile, deşi ar putea să treacă chiar câteva luni până când intestinele să îşi revină de fapt la normal după aceea. Anumite tipuri de bacterii Salmonella pot dezvolta febra tifoidă, o boală uneori mortală mai frecventă în țările mai puţin dezvoltate.
Diagnosticul de salmoneloză
Infecţia cu Salmonella poate fi detectată recoltând o probă din scaunul pacientului. Dacă medicul suspectează că bacteria a pătruns în sânge sau aveţi imunitate scăzută, vă va prescrie tratament antibiotic.
Cazurile severe necesită spitalizare.
Respectarea dietei este foarte importantă pentru refacerea florei intestinale după procesul inflamator cauzat de boală.
Se recomandă: pâine prăjită, brânză telemea slabă, ceai de mentă, supă de orez şi morcovi, banane, măr copt, carne fiartă sau friptă la grătar (pui, vită), apă plată.
Sunt contraindicate: legume şi fructe crude, sucuri de fructe, prăjeli, dulciuri, băuturi gazoase, alcool de orice fel, condimente, lapte, smântână, unt, caşcaval gras, grăsimi, slănină, costiţă, carne de porc, varză, fasole, tocături, mici, ouă.
N.B. Infecţia cu Salmonella este contagioasă, deci trebuie să luaţi măsuri de precauţie pentru a evita răspândirea ei.
Evoluţie & Profilaxie
Hidratarea și dieta, esențiale în tratamentul salmonelozei
În cazurile uşoare de enterocolite, hidratarea corectă şi regimul alimentar sunt suficiente, simptomele ameliorându-se după câteva zile.
Pentru calmarea durerilor abdominale se pot utiliza antispastice. Pot fi folosite medicamente de combatere a grețurilor şi vărsăturilor, precum şi diferite antidiareice, dar numai la indicaţia medicului şi în dozaj corespunzător.
Există și unele medicamente antidiareice în farmacii care nu sunt recomandate în tratamentul enterocolitelor, pentru că se stopează astfel mecanismul de curăţare a intestinului de microorganismele patogene.
Infecţia cu Salmonella nu este ameninţătoare pentru viaţă. Totuşi, la anumite persoane, precum copii mici, vârstnici, femei însărcinate, persoane imunocompromise, pot apărea complicaţii severe.
Sfaturi bune de urmat
Pagină realizată de Maria Boroda
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani