Salariile angajaților din R. Moldova, cel mai mare contribuabil la fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală: Venituri de peste 5,3 miliarde de lei și cheltuieli ce au depășit 6,26 de miliarde, în prima jumătate a anului curent
Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a acumulat, în lunile ianuarie - iunie 2023, venituri de peste 5,138 de miliarde de lei în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
În acelaşi timp, din fondurile AOAM au fost efectuate cheltuieli în valoare totală de circa 6, 264 de miliarde de lei pentru acordarea de asistență medicală populației din R. Moldova.
Potrivit CNAM, cea mai mare parte a veniturilor provine din primele de asigurare medicală în cotă procentuală din salariu. Acestea au atins cifra de circa 3,475 de miliarde de lei, cu aproape 534 de milioane mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Din plata primelor de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă au fost acumulate circa 177 de milioane de lei, în creștere cu peste 60 de milioane comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Alte venituri încasate în fondurile AOAM, inclusiv primele de asigurare achitate de rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informaţiei, au atins cifra de 106 milioane de lei, cu 44 de milioane mai mult în comparație cu suma înregistrată în perioada similară a anului trecut.
Transferurile de la bugetul de stat au însumat, în primele șase luni ale anului curent, 1,381 de miliarde de lei.
CNAM a transferat, din fondurile AOAM, în jur de 6,214 miliarde de lei prestatorilor de servicii medicale şi farmaceutice contractaţi. Suma virată pentru serviciile medicale prestate în primele șase luni ale anului curent este cu 480 de milioane de lei mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”
Mașini în valoare de sute de milioane de dolari, cumpărate de cetățeni ai R. Moldova din străinătate, în anul trecut