15:34:23 17.01.2025
Stiri

POPULISM // Ce spun economiștii despre intenția Guvernului de a majora salariile bugetarilor?

Economie 07.05.2016 10:02 Vizualizări2879 Autor: Stela Mihailovici
POPULISM // Ce spun economiștii despre intenția Guvernului de a majora salariile bugetarilor?

În timp ce experții economici arată cu degetul la gaura enormă din buget, guvernanții promit salarii mai mari bugetarilor

Ministerul Finanțelor a pregătit proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2016 și a făcut pronosticuri sumbre – vom avea un deficit bugetar de peste patru miliarde de lei.

„Efectul va fi tragic”

În pofida cifrelor îngrijorătoare, premierul Pavel Filip s-a aventurat să anunțe, în timp ce-și prezenta raportul de activitate după o sută de zile de mandat, că mai multe categorii de bugetari vor primi salarii mai mari în anul curent.

Economiștii nu-și imaginează din ce surse ar putea fi acoperite aceste cheltuieli și acuză guvernarea de populism. „Primele luni vor avea o acoperire cosmetică, dar pe urmă efectul va fi tragic”, atenționează economistul Gheorghe Costandachi.

Primii care vor beneficia de lefuri mai mari sunt angajaţii arhivelor, care primesc în prezent mai puțin de 1 500 de lei. Chiar din 1 mai, aceștia vor primi salarii mai mari cu 20 la sută. Începând cu 1 iulie, și angajații din sistemul medical vor beneficia de o majorare similară la salarii, potrivit anunțului prim-ministrului.

Filip contrazis de Ministerul Finanțelor

„Avem nevoie de personal medical profesionist pentru a trăi într-o Moldovă sănătoasă. Vreau să facem totul pentru a păstra în țară medicii și personalul medical auxiliar, să le îmbunătățim pas cu pas condițiile de muncă”, a declarat Pavel Filip, adăugând că au fost deja planificate sursele bugetare necesare pentru majorarea salariilor, fără a preciza despre câte milioane de lei este vorba.

Pe de altă parte, în Legea bugetului de stat pentru 2016 pregătită de Ministerul Finanțelor nu este prevăzută nicio sumă de bani pentru creșterea salariilor în sistemul medical. Potrivit statisticilor, în 2015, în R. Moldova munceau 12 934 de doctori și 26 781 de asistente medicale. În februarie curent, salariul mediu în sănătate era de 4 100 de lei. Respectiv, după majorare, acesta se va ridica la 4 920 de lei, iar Guvernul va avea nevoie de cel puțin 32,5 milioane de lei lunar pentru a plăti salariile majorate pentru doctori. Până la finele anului 2016 ar fi 195 de milioane de lei.

„Șmecheria” la care ar putea recurge Guvernul

Economiștii susțin că nu există indicii care să arate că autoritățile își pot permite să majoreze salariile în sectorul bugetar: industria stagnează, exporturile și importurile s-au micșorat brusc în ultimele trei luni și finanțarea partenerilor externi a fost stopată.

„Poate să fie o posibilitate ca aceste majorări să fie efectuate din contul devalorizării leului. Suplinirea bugetului se va face din taxele aplicate la operațiunile de import. Dar asta ar fi o acoperire cosmetică, o șmecherie. Imediat vor crește prețurile de consum, cele la carburanți și va fi un efect mult mai tragic pentru cetățeni, decât să rămână cu salariile pe care le au în prezent”, afirmă economistul Gheorghe Costandachi.

Expertul crede că nu ar fi o salvare prea mare nici creditul oferit de România, dacă ar fi debursată prima tranșă de 60 de milioane de euro în următoarele trei luni, iar în cazul în care am semna un nou acord cu Fondul Monetar Internațional, banii nu ar ajunge în R. Moldova până la finele anului curent.

„Analizând toate fenomenele și situația reală din economie, cred că deciziile acestei guvernări nocturne sunt o manifestare a populismului. Guvernul are un singur scop: să-și materializeze promisiunile cu orice preț”, a concluzionat Costandachi.

Greutate mai mare pe umerii agenților economici

Pe de altă parte, economistul Dumitru Budeanschi crede că majorarea salariilor medicilor este o măsură absolut necesară, chiar dacă nu sunt bani în buget. Potrivit acestuia, surse s-ar găsi dacă s-ar face optimizări în alte sectoare.

„Întotdeauna poți restructura ceea ce ai pentru a îndrepta eforturile spre lucruri prioritare. Economisirea din alte sectoare ar fi o soluție, altfel nu avem la ce ne aștepta. Prognozele Guvernului nu sunt optimiste. Nu sunt prevăzute prea multe venituri în buget pentru 2016”, a explicat expertul.

O parte din bani ar putea fi recuperați de pe umerii agenților economici. Începând cu 1 mai, Guvernul majorează salariul minim în sectorul real de la 1 900 la 2 100 lei, motivând că a crescut indicele preţurilor de consum şi inflația. Respectiv, toate întreprinderile şi instituţiile cu autonomie financiară, indiferent de forma de organizare juridică, vor achita mai multe impozite pentru miile de angajați.

12 mii de lei pentru un procuror

Bugetul va avea o gaură și mai mare începând cu luna august, când vor fi plătite salarii de trei ori mai mari și procurorilor. Noua Lege cu privire la Procuratură prevede că salariile acestora trebuie să se apropie de cele ale judecătorilor. Astfel, un procuror începător va ridica lunar circa 12 mii de lei, iar un procuror de la Procuratura Generală va avea un salariu de 22 de mii de lei.Procurorul general va ridica lunar circa 30 de mii de lei.

Deocamdată, nu există calcule estimative care să arate de câte milioane de lei are nevoie Guvernul pentru a acoperi majorările de salarii efectuate pentru cei aproape 800 de procurori ce activează în R. Moldova.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md