06:17:04 22.01.2025
Stiri

Salarii mai mari pentru bugetari, impozite majorate pentru cei cu venituri de peste un milion de lei anual și impozit zero pe profitul redistribuit: Ce prevăd politica bugetar-vamală și Legea bugetului de stat pentru anul 2023, aprobate de Guvern

Actualitate 07.12.2022 19:36 Vizualizări3485 Autor: Ziarul National
Salarii mai mari pentru bugetari, impozite majorate pentru cei cu venituri de peste un milion de lei anual și impozit zero pe profitul redistribuit: Ce prevăd politica bugetar-vamală și Legea bugetului de stat pentru anul 2023, aprobate de Guvern

Guvernul a aprobat astăzi politica fiscală și vamală pentru anul 2023, dar și Legea bugetului de stat pentru anul viitor.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat că documentele urmăresc creșterea veniturilor populației ca „să ajutăm cetățenii în această perioadă complicată cu crize suprapuse și creșteri de prețuri”, oferirea de ajutor pentru companii ca acestea să mențină și să crească numărul de locuri de muncă, creșterea posibilităților de colectare a veniturilor proprii de către autoritățile publice locale, dar și soluționarea crizelor cu care se confruntă Guvernul - provocările în domeniul securității, energetic, cele cauzate de creșterea prețurilor și scăderea puterii de cumpărare a populației.

„În acest an de criză, am luat decizia să creștem salariile tuturor angajaților bugetari. Creștem salariile tuturor cu 1 300 de lei pe lună. Am decis să facem această creștere egală pentru toți, pentru ca primească procentual mai mult cei care au salarii mai mici. (...) De această creștere vor beneficia și unii angajații din instituții publice aflate la autogestiune care nu au resursele financiare proprii pentru a suplimenta veniturile angajaților lor. Este vorba în special despre instituții din sfera educațională - colegii și școli profesional-tehnice, instituții din sfera culturală - teatrele de exemplu”, a detaliat prim-ministra într-o conferință de presă susținută după ședința Guvernului.

Șefa Guvernului a adăugat că este vorba de o creștere medie de 14% a salariilor bugetarilor, însă la cei cu salarii mai mici creșterea va fi mai consistentă. De exemplu, un bucătar care are un salariu brut de 4 169 de lei va primi, de la 1 ianuarie anul viitor, 5 469 de lei, ceea ce reprezintă o majorare de peste 30%. Totodată, un asistent medical ce are un salariu brut de 8 676 de lei va primi 10 076 de lei, o majorare de aproape 15%, situație similară cu cea a cadrelor didactice. În cazul unui ofițer de poliție care are un salariu brut de 12 339 de lei, majorarea va fi de peste 10% - până la 13 639 de lei pe lună.

O altă noutate o reprezintă creșterea salariului minim, de la 1 ianuarie 2023, până la 4 000 de lei.

„Este a treia creștere a salariului minim. La începutul mandatului acestui Guvern, salariul minim era de 2 200 de lei în sectorul public și de 2 900 în cel privat”, a comparat Natalia Gavrilița.

Șefa Guvernului a mai anunțat că întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de o cotă de impozitare zero pentru profitul redistribuit. Totodată, de la 1 ianuarie 2023, va fi introdus mecanismul de returnare a TVA acumulate în cont, ceea ce va schimba fundamental relația între stat și companii: „Vom începe cu cei care au factura electronică. Vom acorda firmelor mari dreptul la deprecierea accelerată a activelor anume pentru a stimula investițiile”.

Prim-ministra a enumerat și „noutățile bune pentru primării” – alocarea în proporție de 100% a taxei pentru folosirea drumurilor în calitate de transfer cu destinație generală, dar și anularea plafoanelor maxime ale cotelor la impozitele pe bunurile imobiliare și a impozitului funciar.

Politica bugetară și vamală pentru anul 2023 mai prevede o cotă mărită de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice care depășesc un milion de lei pe an, mai exact de 18% față de 12% în prezent, dar și majorarea accizelor pentru produsele de tutun și alcool etilic, măsură inclusă în Acordul de asociere cu UE.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a declarat, în cadrul aceleiași conferințe, că veniturile bugetului de stat vor constitui în anul viitor 64,9 miliarde de lei, cu 5,5 miliarde sau cu 9,3% mai mult decât în anul curent, iar cheltuielile vor fi de 83,2 miliarde de lei, mai mari cu 12,5%.

Bugetul de stat în anul 2023 se va solda cu un deficit de 18,3 miliarde de lei, care va fi acoperit din surse interne și externe.

La categoria venituri, impozitele și taxele vor constitui 56,9 miliarde de lei sau 87,8%.

Ministrul Budianschi a mulțumit partenerilor de dezvoltare care vor oferi în anul 2023 granturi de 5,5 miliarde de lei R. Moldova, dintre care 4,3 miliarde pentru suport bugetar.

Cât privește cheltuielile, 5 miliarde de lei vor fi alocate pentru compensațiile acordate populației la achitarea facturilor, 1,1 miliarde de lei vor fi prevăzute în fondurile de intervenție, Fondul Rutier va constitui 2,2 miliarde de lei, Fondul național de dezvoltare a agriculturii – 1,5 miliarde, 2,4 miliarde de lei vor fi cheltuite pentru proiecte din domeniul energetic etc.

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 a fost întocmit în baza estimărilor Ministerului Economiei în consultare cu experții FMI, fundamentat pe o creștere economică de 2% și nivelul inflației medii anuale de 15,7%.

Datoria publică nu va depăși 39,7% în 2023, cu 3,4% mai mult decât în 2022.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md