Salarii mai MARI pentru angajații din sistemul de sănătate al R. Moldova!
Începând cu anul viitor, salariul angajaților din sistemul de sănătate ar putea fi majorat cu cel puțin 25 la sută. Cel puțin, asta solicită sindicaliștii, iar autoritățile au promis să întreprindă măsuri.
„Am cerut partenerilor sociali să identifice sursele financiare necesare pentru majorarea cu cel puțin 25 la sută a salariilor angajaților din sistemul de sănătate, începând cu anul 2016. Salariile mici ale angajaților duc la scăderea interesului față de îndeplinirea atribuțiilor de funcție și rezultatele muncii prestate, reducerea nivelului de calificare și la o migrație masivă a cadrelor medicale în alte domenii și țări”, a menționat președintele Federației „Sănătatea”, Aurel Popovici, în cadrul unui forum social desfășurat ieri la Chișinău.
Potrivit acestuia, în luna august, salariul mediu pe republică a fost de 4 800 de lei, iar în sfera ocrotirii sănătății - 4 300 de lei sau cu 500 de lei mai mic.
Totodată, a fost accentuată și necesitatea elaborării și adoptării Strategiei de dezvoltare și reformare a întregului sistem de sănătate din R. Moldova, elaborării și adoptării Codului sănătății al R. Moldova, consultat cu opinia medicală și academică, sindicatul de ramură și societatea civilă, precum și instituirea la nivel de administrație publică locală (raion, municipiu) a unui organ de coordonare a tuturor unităților medicale, indiferent de forma juridică de proprietate, amplasate în aceste teritorii.
O altă cerință a sindicaliștilor din sănătate ține de reexaminarea anuală a cotei procentuale achitată de angajator și salariați la formarea Fondului Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală, astfel încât, până în anul 2020, aceasta să constituie cel puțin 12 la sută (6+6).
În ceea ce privește depășirea crizei forței de muncă din sistem, sindicaliștii propun asigurarea tinerilor specialiști cu indemnizații unice de la 30 de mii de lei la cel puțin o sută de mii de lei (medicilor și farmaciștilor), de la 24 de mii de lei la cel puțin 75 de mii de lei (personalului medical și farmaceutic mediu) și extinderea acestor facilități și asupra tinerilor specialiști repartizați în localitățile urbane.
Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a salutat propunerile sindicaliștilor și a declarat că le va promova atâta timp cât ele vor fi realiste și, în urma unui studiu, se va stabili că ele au acoperire financiară.
Astfel, majorările salariale vor fi diferenţiate, spune ministrul Sănătății. „Salariile tinerilor specialiști ar putea fi majorate cu aproape 50 la sută, iar pentru ceilalți angajați din sănătate – cu 10-15 la sută. Și asta doar după ce formula de calculare a salariilor va fi modificată, retribuţia fiind stabilită în baza salariului de funcție și a cel mult doi indicatori de performanță”, a subliniat ea.
Referindu-se la majorarea cotei de contribuții procentuale, Glavan a precizat că „acest lucru ar fi posibil doar după ce ne vom asigura că banii care astăzi se acumulează sunt cheltuiți eficient. Deocamdată, însă, la elaborarea proiectului Legii pentru 2016 noi vom pleda pentru menținerea cotei actuale de 9%”.
Pe moment, în sistemul medical din R. Moldova activează 53 500 de angajați.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania