Salarii de 55 000 de lei pe lună pentru judecătorii de la CSJ care vor trece de evaluarea externă: Ce lefuri vor ridica magistrații curților de apel sau procurorii
Judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ) ar urma să ridice lunar un salariu brut de 55 000 de lei dacă vor trece cu brio de evaluarea externă, adică mai mult cu 50% decât în prezent.
Totodată, judecătorii curților de apel care vor promova vetting-ul vor avea un salariu brut de 43 000 de lei, mai mare cu 51%, iar angajații procuraturilor specializare - 47 000 de lei, cu 72% mai mare decât în prezent, potrivit calculelor făcute de Centrul de Resurse Juridice.
Sergiu Caraman, președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, susține că a ridicat luna trecută un salariu de 38 de mii de lei, după reținerea tuturor taxelor, acesta fiind cea mai mare retribuție din domeniul justiției.
„Salariul meu nu este salariul ridicat de fiecare judecător din țară, pentru că eu am promovat procedura de pre-vetting. Salariul pe care l-am primit luna trecută pe card se ridică la 38 de mii de lei. Este salariul de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, este cel mai mare salariu plătit în sistemul de justiție de la noi”, a precizat Caraman în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.
Aceeași sursă a adăugat că salariul unui judecător al Curții Supreme de Justiție depinde de faptul dacă a promovat sau nu procedura de vetting.
„La CSJ avem astăzi un singur judecător care a promovat procedura de vetting. Și mai avem doar doi judecători din componența anterioară a Curții. Salariul unui judecător CSJ care a promovat evaluarea s-ar ridica aproximativ la salariul pe care-l primesc eu. Un judecător din prima instanță, care a promovat evaluarea, are un salariu de 28 - 30 de mii de lei. Până la vetting, salariul unui judecător din prima instanță constituia 17 mii de lei. După vetting, s-au dublat salariile și vor fi decente”, a apreciat președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii.
Malul drept al Nistrului, asigurat cu gaze naturale, dar vulnerabil în ceea ce privește acoperirea consumului de energie electrică: Contractul cu MGRES expiră la finele lunii decembrie, iar infrastructura Ucrainei poate fi bombardată oricând de ruși
Premierul Recean, discuții cu reprezentanta UNHCR în R. Moldova: Agenția ONU va susține Guvernul în cazul declanșării unei crize umanitare ce ar putea afecta circa 300 de mii de cetățeni din Transnistria, dacă Rusia îi va lăsa fără gaze
Energia electrică NU va fi deconectată „de la ora 20.00 până la 5.00”, iar gazele NU vor costa 50 de lei per mia de metri cubi: Mai multe FALSURI de pe TikTok, combătute de autoritățile de la Chișinău