Dodon: „Plahotniuc e într-o situație fără IEȘIRE. Pasul nostru e RISCANT, dar…”. Vrea să aducă oamenii lui Krasnoselski în Parlament
Șeful statului Igor Dodon este convins că actualul sistem electoral va fi schimbat în orice condiții, fie va fi uninominalul propus de Vlad Plahotniuc, fie sistemul mixt propus de el. Totuși, președintele crede că l-a pus într-o mare dificultate pe liderul PD atunci când a propus sistemul mixt, iar acum Plahotniuc ar fi nimerit într-o situație "fără ieșire".
„Faptul că acest sistem electoral va fi schimbat este clar pentru toți, inclusiv pentru partenerii externi. Dar sistemul propus de mine ia în calcul și părerea sutelor de mii de oameni, care vor să-și alegă direct deputații, dar va păstra și sistemul de partid. Eu nu spun că e vorba de 800 de mii de oameni care vor să-și aleagă direct deputații, așa cum afirmă cei din PD, dar cred că au maximum 200 de mii de semnături reale. Astfel, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid și 51 pe listele uninominale. În cadrul acestui sistem păstrăm structurile de partid, dar totodată le oferim posibilitatea liderilor locali și reprezentanților minorităților să acceadă în Parlament”, a declarat președintele Dodon în cadrul unei emisiuni televizate de la sfârșitul acestei săptămâni.
De asemenea, șeful statului a precizat că proiectul său privind introducerea sistemului mixt prevede deschiderea a 250-260 de secții de votare peste hotarele țării. „100 de secții să fie în Vest, iar 150-160 - în Est. Cele mai multe ar trebui să fie în Rusia, în orașele Moscova și Sankt Petersburg. Noi în Rusia avem peste 500 de mii de moldoveni. Să fie deschise secții de votare și în Italia, unde sunt aproximativ 200 de mii de moldoveni. Fiecare secție de votare urmează să fie dotată cu câte 5 000 de buletine”, si-a prezentat prezentat președintele proiectuluI.
Igor Dodon spune că are soluții și în privința votului din regiunea transnistreană, dar e categoric împotrivă să fie deschise secții de votare în stânga Nistrului. „Cetățenii noștri din Transnistria urmează să voteze la secțiile deschise pe teritoriul controlat de Chișinău. Chiar i-am spus și lui Vadim Krasnoselski că ar fi o oportunitate pentru el să aibă fracțiunea lui în Parlamentul de la Chișinău. Noi doar suntem o țară. Cred că regiunii transnistrene i-ar reveni undeva 6-7 deputați”, a dezvăluit sursa citată.
În același context, președintele este convins că ar fi făcut o mișcare bună atunci când a propus sistemul mixt, lucru care l-ar fi pus în mare încurcătură pe Vlad Plahotniuc. „Cred că în viitorul apropiat Plahotniuc va nimeri într-o situație fără ieșire (a numit un termen caracteristic jocului de șah n.r.). Acest pas al nostru este riscant, mai ales că suntem criticați și de guvernare, și de partidele de opoziție, dar în asemenea situație nu puteam proceda altfel”.
Dodon a subliniat că nu ar fi adevărat ce spun oponenții săi, precum că Plahotniuc ar fi mers pe cartea sistemului uninominal, cerând maximum, pentru ca ulterior să fie propus votul mixt – exact ce ar fi urmărit de fapt.
„Lor, dacă le convenea sistemul mixt, atunci spuneau că sunt de acord cu propunerea mea. Dar ei insistă în continuare pe sistemul uninominal. Eu cred că ei nu au nevoie de alegeri pe liste de partid și asta este foarte evident. PD se dizolvă, nu are rating, se duce la fund. Ei se mențin doar pe resursele administrative, cele mediatice și pe bani. Ca să punem punctele pe i: noi nu o să ne culcăm sub sistemul propus de Plahotniuc. Noi nu vrem ca sistemul uninominal să fie implementat. Dacă nu va merge sistemul mixt propus de noi, atunci va rămâne actualul sistem”.
Fostul lider al PSRM a mai adăugat că în săptămânile viitoare va fi totul clar. „Dacă Plahotniuc nu va avea voturile necesare pentru votare proiectului său, atunci cel mai probabil vom fi foarte aproape să organizăm viitoarele alegeri conform sistemului actual, care urmează să fie îmbunătățit. Dar dacă va avea 52-54 de voturi pentru proiectul său, atunci va fi necesar să ne unim și să salvăm partidele politice. Soluția ar fi sistemul mixt”, a conchis președintele R. Moldova.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi