ȘAH-MAT judecătorilor, dar și celor care opun REZISTENȚĂ în CURĂȚAREA sistemului de justiție din R. Moldova. Parlamentul VOTEAZĂ nouă componență a CSM și anunță concurs pentru 20 de funcții de judecător la CSJ
Majoritatea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) va vota în această săptămână noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru a debloca reforma justiției. Anunțul a fost făcut astăzi de spicherul Igor Grosu. Oficialul i-a îndemnat pe judecătorii „corecți și onești” să ceară de urgență reluarea Adunării Generale a Judecătorilor (AGJ), pentru ca și magistrații să-și aleagă reprezentanții în CSM.
„Săptămâna aceasta va fi una importantă pentru justiția din R. Moldova. Reforma decurge complicat, există rezistență și nedorință de a avansa din partea unora. Noi le transmitem un mesaj clar celor care încearcă să se opună: reforma nu se oprește, merge înainte, iar în acest sens vom adopta câteva decizii săptămâna aceasta”, a declarat Grosu într-un briefing de presă, care va deveni tradițional în fiecare zi de luni, atunci când vor fi programate ședințe în plen ale Parlamentului.
„Parlamentul va vota noua componență a CSM din rândul non-judecătorilor, care au trecut de evaluarea Comisiei „pre-vetting”. Din momentul adoptării hotărârii Parlamentului cu privire la numirea membrilor, CSM va deveni funcțional. Astfel, se va purcede la deblocarea anumitor procese din justiție. De exemplu, e vorba de anunțarea concursului pentru suplinirea funcției de judecători la noua Curte Supremă de Justiție (CSJ). Nu-mi rămâne decât să-i îndemn repetat pe stimații judecători, cei care sunt corecți, onești, să prindă la curaj și să iasă în față și finalizeze acea Adunare Generală, iar ulterior să participe la aceste concursuri”, a punctat Grosu.
O altă lege care va fi aprobată de Parlament ține de CSJ.
„Este vorba de un pachet de modificări, care prevede un nou model de funcționare a CSJ. Astfel, CSJ va deveni o curte de casație - se va pronunța doar în dosarele care sunt de importanță majoră pentru societate sau din punct de vedere al dreptului și unificare a practicii judiciare. Va fi modificată și componența CSJ. Aceasta va fi compusă de judecători și non-judecători. Raportul va fi de 11 judecători și 9 non-judecători. Numărul membrilor CSJ va fi redus de la 33 la 20”, a explicat Igor Grosu.
Citește și: Ministra Justiției, despre decizia Adunării Generale a Judecătorilor de a amâna alegerea membrilor CSM: „A fost o șansă de DEBLOCA situația precară din justiție. În circumstanțele actuale, se impune întreprinderea unor soluții dure”
A doua lege ce ține de activitatea CSJ se referă la evaluarea extraordinară a judecătorilor rămași la CSJ, dar și a candidaților care vor aspira pentru o funcție la noua CSJ.
„Va fi creată o comisie de evaluare, care își va începe activitatea în luna mai. Tot la acest capitol vom vota săptămâna aceasta, în prima lectură, modificări care vin cu delimitarea competenților Procuraturii Anticorupție. E una dintre cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. Astfel, investigarea penală pentru corupția la nivel înalt va realizată de Procuratura Anticorupție, iar Centrul Național Anticorupție va investiga corupția sistemică. De asemenea, suntem în proces de creare a Curții Anticorupție, de care a vorbit președinta Maia Sandu”, a mai spus spicherul Igor Grosu.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2