00:17:13 23.04.2025
Stiri

S-au dus la sanatoriu să-și întremeze sănătatea și s-au intoxicat cu alimentele servite la cantina instituției: Zeci de persoane aflate la tratament în sanatoriul de la Hârjauca au avut nevoie de ajutor

Actualitate 16.08.2023 13:29 Vizualizări2522
S-au dus la sanatoriu să-și întremeze sănătatea și s-au intoxicat cu alimentele servite la cantina instituției: Zeci de persoane aflate la tratament în sanatoriul de la Hârjauca au avut nevoie de ajutor

Douăzeci și nouă de persoane care se aflau, în perioada 7 – 11 august curent, la tratament în sanatoriul „Codru” din satul Hârjauca, raionul Călărași, s-au ales cu toxiinfecție alimentară, după ce au mâncat la cantina instituției.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), bolnavii care s-au adresat la medicii din sanatoriu acuzau febră, slăbiciuni generale, greață, tremor și diaree frecventă.

Ancheta epidemiologică a scos la iveală faptul că pacienții s-au alimentat la cantina sanatoriului, consumând gulaș din carne, fileu de găină și biftec copt.

„La 17 dintre pacienții examinați bacteriologic s-a depistat Salmonella enteriditis. Ancheta epidemiologică a cazului continuă”, precizează ANSP.

Potrivit datelor ANSP, în această vară a crescut numărul de cazuri cu boli diareice acute (BDA). Numai în ultima săptămână au fost raportate 677 de cazuri, comparativ cu 635 în săptămâna precedentă. Aproape 60% dintre cazuri au fost înregistrate la copii cu vârsta de până la 17 ani.

În cazul apariției semnelor clinice de BDA, nu se permite autotratamentul, mai ales când aceste simptome se dezvoltă la copii, fiind necesară consultarea de urgență a medicului de familie.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă populației să respecte regulile de igienă și curățenie, să folosească apă din surse sigure, să se spele pe mâini înainte de a prelucra alimentele, dar și în timpul preparării acestora, dar și după ce este folosită toaleta. Totodată, spălați și dezinfectați toate suprafețele și ustensilele utilizate la prepararea hranei de fiecare dată când le folosiți, protejați bucătăria și zonele de gătit împotriva insectelor, paraziților și animalelor, păstrați corect alimentele gătite și cele crude, separați carnea crudă și fructele de mare de celelalte alimente, depozitați alimentele în cutii pentru a evita contactul dintre alimentele crude și cele preparate, gătiți alimentele cât mai bine, în special carnea, ouăle și fructele de mare, reîncălziți alimentele gătite la o temperatură cât mai mare, preferabil peste 60 de grade Celsius etc.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri
22.04.2025 14:46 699 Dolarul american se prăbușește

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte