S.A „Macon” și-ar fi SISTAT activitatea, iar 300 de angajați au rămas în stradă. Ex-vicepreședintele Parlamentului Slusari ar fi identificat cauzele: Concurența NELOIALĂ din Transnistria și Ministerul Economiei condus de Sergiu Gaibu
S.A. „Macon”, întreprindere specializată în producerea materialelor de construcție, în speță cărămidă, și-ar fi sistat activitatea vinerea trecută, iar 300 de angajați „au rămas în stradă”, a scris astăzi pe Facebook fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari. Sursa citată menționează că această întreprindere aducea anual în bugetul de stat până la 25 de milioane de lei.
Potrivit lui Slusari, concurența neloială din Transnistria și lipsa intervenției guvernanților ar fi cauzele principale ale distrugerii celei mai vechi întreprinderi în domeniu din R. Moldova.
„Concurența neloială din Transnistria a distrus cea mai veche întreprindere din R. Moldova. Industria noastră din domeniul materialelor de construcție nu are cum rezista cu un tarif la gaz de 27 de ori mai mare decât în stânga Nistrului. Apare întrebare logică: ce au făcut autoritățile noastre pentru susținerea producătorilor autohtoni? Din păcate, tradițional, totul s-a rezumat la declarații sterile. De fapt, anti-ministrul Gaibu, direct responsabil pentru politici în domeniul industrial, în genere nu a reacționat adecvat la apelurile și scrisorile „Macon” și altor întreprinderi din domeniu. A bâlbâit ceva despre necesitatea modernizării întreprinderii, a dat vina pe Consiliul Concurenței și a spus că oricum nu rămânem fără cărămidă. Dacă ceva, vom importa și trebuie să vă adaptați la scumpiri”, a acuzat Slusari.
Sursa citată a adus învinuiri și vicepremierului Andrei Spînu, care ar fi garantat întreprinderilor ajutor din partea statului, dar nu s-ar fi ținut de cuvânt: „Pe 2 august, Andrei Spînu a convocat o ședință cu participarea S.A. „Macon”, producătorul de ciment „Lafarge”, o întreprindere care produce teracota și fabrica de sticlă. Promisiuni au curs gârlă. Le-a garantat ajutor din partea statului, doar că „Macon” s-a închis vineri cu garanțiile lui Spînu”.
În același context, Slusari menționează că, în timp ce întreprinderile noastre se închid, cele din stânga Nistrului, care nu plătesc niciun bănuț în bugetul public național, se dezvoltă.
„Chișinăul eliberează lunar autorizații de mediu pentru Uzina Metalurgică din Râbnița, permite tranzacțiile valutare pentru companiile transnistrene prin intermediul sistemului bancar moldovenesc, admite exporturi din regiune secesionistă în conformitate cu Acordul de Liber Schimb cu UE și nu impozitează importul în Transnistria. Astfel, se ratează minimum patru miliarde de lei. Vă rog, nu încercați să mă convingeți că interesul nostru național ar fi procurarea energiei electrice cu 62,5 dolari pentru Mw/ora (prețul de cost este de 38 de dolari și lipsesc alți cumpărători pentru energia produsă de CTE Cuciurgan) în schimbul păstrării schemelor obscure în Transnistria, tolerării dezvoltării economiei regiunii separatiste din contul contribuabililor din R. Moldova și ruinării ramurilor întregi ale economiei naționale”, a conchis Slusari.
Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, nu au reacționat, deocamdată, la acuzațiile aduse de Alexandr Slusari.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”