20:27:32 24.12.2024
Stiri

S-a aprins becul de combustibil? Câți kilometri mai poți merge până se va opri motorul

Actualitate 30.07.2024 07:53 Vizualizări3139 Autor: Vitalie Hadei
S-a aprins becul de combustibil? Câți kilometri mai poți merge până se va opri motorul

Toate mașinile moderne sunt prevăzute cu un sistem de avertizare, care te ajută să eviți „pana prostului”. Iată câți kilometri mai poți merge, după ce s-a aprins becul de combustibil, până se va opri de tot motorul.

În mod normal, niciodată nu ar trebui să ajungi să rămâi fără carburant. Specialiștii recomandă să faci plinul de câte ori realimentezi. Iar când rezervorul a scăzut la un sfert, să îl umpli din nou.

Dar, ca o măsură de precauție, atunci când nivelul de carburant scade periculos de mult, se aprinde martorul de combustibil. Acela e momentul în care ești „pe roșu”.

Ce faci, însă, dacă asta se întâmplă într-o zonă izolată, iar cea mai apropiată benzinărie e la zeci de kilometri distanță.

În general, mașinile sunt concepute să poată merge încă 50 km, după ce s-a aprins becul de combustibil.

Distanța pe care o mai poți parcurge ar trebui să fie afișată de calculatorul de bord. Dar, depinde foarte mult de stilul de condus, de tipul de drum sau de motorul mașinii.

Astfel, în unele situații este posibil să nu poți conduce mai mult de 15-20 de kilometri după ce ai intrat „pe roșu”.

În schimb, dacă mergi cu viteză constantă, cu o viteză redusă, pe un drum drept, este posibil să poți merge peste 70 de km.

Calculatorul de bord îți va afișa distanța pe care o mai poți parcurge conform consumului mediu înregistrat până în acel moment.

De aceea, ar trebui să te bazezi foarte mult pe estimarea calculatorului. Pentru că sunt mai mulți factori care influențează consumul.

Cum poți să reduci consumul de carburant, în caz de urgență

Când se aprinde martorul roșu de combustibil, deja este o urgență. Pentru că, în cel mai scurt timp posibil, trebuie să realimentați pentru a nu rămâne în pană de benzină sau motorină.

Iată cum poți să reduci consumul de carburant, în caz de urgență:

1) Identifică cea mai apropiată benzinărie

Nu contează dacă te abați de la drum sau trebuie să te întorci. Mai bine faci un ocol decât să rămâi în „pana prostului” adică fără combustibil în rezervor.

2) Redu viteza de deplasare

Cu cât circuli mai tare, cu atât turația motorului e mai mare, deci consumul mai ridicat. Îți va lua mai mult timp să ajungi la PECO, dar vei parcurge o distanță mai mare având un consum mai mic.

3) Oprește aerul condiționat

Acesta este un consumator important de carburant.

Dacă e pornit AC, consumul de benzină sau motorină poate crește cu până la 25%.

4) Accelerează cât mai puțin

Cel mai mult carburant se consumă la accelerare. Cu cât apeși mai tare pedala, cu atât mai mult combustibil e absorbit din rezervor.

Ideal este să mergi cât mai cursiv iar accelerarea să se facă încet. Chiar dacă asta înseamnă să-ți ia 30 de secunde să ajungi de la 0 la 60 km/h.

5) Mergi cu motorul subturat

Probabil că toată lumea te-a sfătuit să circuli cu motorul cât mai turat, ca să eviți înfundarea injectoarelor sau a filtrului de particule (DPF). Și pe bună dreptate!

Dar într-o situație de urgență, în care nu mai ai prea mult carburant, schimbă treptele de viteză cât poți de repede. Chiar și la 1.000-1.300 RPM, dacă e cazul. Și dacă vei merge cu 60 km/h în treapta a 5-a, cu atât mai bine.

Toate acestea sunt soluții de avarie, la care nu trebuie să apelezi decât într-o situație extremă. De aceea, de preferat este să realimentați când mai e un sfert de rezervor.

Astfel, evitați riscul de a ajunge „pe roșu”, când deja este o situație de urgență.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md