Rușii REFUZĂ să mai meargă pe front și să lupte împotriva ucrainenilor. Măsura DISPERATĂ a lui Putin
Rusia continuă să se confrunte cu un deficit de militari care să semneze contracte cu Ministerul Apărării pentru a merge pe frontul din Ucraina. În acest context, liderii de la Kremlin au venit cu o nouă „strategie”, relatează The Moscow Times.
Kremlinul creează iluzia că cei care merg pe front vor avea ulterior perspective importante de carieră, inclusiv posibilitatea de a avea roluri guvernamentale, potrivit hotnews.
Mai exact, este vorba despre programul de formare profesională „Vremea Eroilor” al Kremlinului. În cadrul acestui program, veterani ai luptelor din Ucraina fac internshipuri în administrația prezidențială, conform relatărilor din presa rusă.
Programul urmează linia unei declarații a președintelui Vladimir Putin, conform căreia veteranii de război vor deveni ”noua elită” a societății.
Noua strategie a Kremlinului include și încercările de a-i convinge pe veteranii de război că sacrificiile lor au fost pentru un motiv, promovând ideea falsă că au șansa să se alăture elitei ruse.
Potrivit cotidianului Vedomosti, care citează surse de la Kremlin, „mai mulți veterani de război” din Ucraina urmează acum stagii în departamentul politicii interne din cadrul administrației prezidențiale. Dintre aceștia au fost identificați după nume doar doi: maiorul Denis Didenko și ofițerul Anton Șorohov. Primul dintre aceștia i s-a adresat lui Putin la un eveniment din iunie 2024 care, potrivit The Moscow Times, a fost complet regizat.
La acest program intră bărbați care au fost oficiali înainte de război și au mers pe front pentru a-și face un nume și pentru a avansa în carieră și veterani de război fără experiență anterioară în funcții publice. Cei din urmă nu se pot califica pentru funcții de nivel înalt, a scris Vedomosti, citându-l pe analistul politic Rostislav Turovski.
Există însă și cazuri de participanți la program care nu au obținut un internship în administrația prezidențială. Unul dintre ei este Nursultan Mussagaleev, suspectat de serviciul de securitate al Ucrainei de implicare în cel puțin un episod de tortură și ucidere de civili în orașul Bucha.
Un oficial guvernamental rus a explicat, pentru The Moscow Times, că intenția Kremlinululi nu este doar să-i recompenseze financiar pe cei implicați în „operațiunea militară specială”, ci să-i coopteze pe cei „care luptă și vărsă sânge pentru regim” în eșaloanele superioare ale puterii. ”Asta este ceea ce toate țările și toate popoarele au făcut întotdeauna”, a spus oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului.
Este cunoscut însă faptul că Putin numește în funcțiile importante oameni apropiați, rude, foști colegi de la KGB sau foști asociați.
„Acesta este un spectacol, nu vor fi mulți astfel de oameni (veterani). Toate locurile din sălile puterii ruse au fost ocupate de mult timp”, a declarat analistul politic independent Abbas Galliamov, fost scriitor al discursurilor lui Putin, pentru The Moscow Times. Acesta a fost condamnat în lipsă la opt ani de închisoare pentru „răspândirea informații false” despre armată.
Potrivit estimărilor occidentale, pe frontul din Ucraina ar fi murit 200.000 de ruși. În încercarea de a-i convinge pe ruși să continue să meargă la război, Putin a majorat cu 25% sumele pe care le primesc cei care ce semnează contracte cu Ministerul Apărării. La semnarea contractului, un rus primește aproape 20.000 de euro, sumă la care se adaugă salariul lunar, de aproximativ 1.900 de euro.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania