Rușii le-au tăiat gazul, dar transnistrenii protestează împotriva Chișinăului, acuzându-l că ar institui „blocadă energetică”: „R. Moldova este vinovată pentru moartea transnistrenilor”
Regimul separatist de la Tiraspol a scos lumea în stradă să protesteze împotriva autorităților de la Chișinău, pe care le acuză că ar bloca gazul rusesc către regiune.
Presa din stânga Nistrului scrie că proteste sunt organizate la ieșirea din municipiul Tighina spre Chișinău, la Râbnița și la Dubăsari.
Imaginile publicate în spațiul public arată câteva zeci de oameni care protestează cu pancarte pe care este scris că „R. Moldova este vinovată pentru moartea transnistrenilor”, „Serebrian, nu minți” sau „R. Moldova, dă drumul la gaz”.
Pretinsul lider al regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski, a anunțat că regiunea mai are gaze naturale doar pentru câteva zile, iar rezervele de cărbune din care MGRES produce energie electrică vor ajunge doar până la mijlocul lunii februarie.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, susține că protestele fac parte din „agenda deja cunoscută de a crea tensiuni și escalada situația de securitate”.
„Cunoaștem din experiența altor proteste din regiune că sunt coordonate de așa-zisele autorități dirijate de Moscova”, a comentat Vodă.
Menționăm că transnistrenii au rămas fără gaze după ce concernul rus „Gazprom” a sistat livrările de la 1 ianuarie 2025, în urma expirării contractului privind tranzitarea teritoriului ucrainean, pe care Kievul, atacat militar de Federația Rusă, nu a mai vrut să-l prelungească.
CITIȚI și Presa loială Kremlinului l-a dat de gol pe Vicol, cel care intenționa să livreze gaze în Transnistria „de la traderi europeni”, audiat de SIS: Pion în jocul Moscovei, la fel ca și compania din Cipru
Autoritățile R. Moldova au declarat că „Gazprom” putea livra gaze, conform contractului pe care și l-a asumat cu „Moldovagaz” până în septembrie 2026, pe rute alternative. Totuși, rușii au sistat livrările cu scopul de a provoca o criză energetică și a stârni nemulțumirea populației în preajma alegerilor parlamentare din R. Moldova.
În prezent, Rusia încearcă să reia livrările de gaze prin gazoductul transbalcanic, dar prin intermediari. Schema pusă la cale de Moscova privind livrările de gaze în Transnistria prin intermediari ar avea drept scop spălarea de bani care vor putea fi folosiți ulterior inclusiv împotriva R. Moldova, pentru a îndeplini obiectivele pe care le urmărește Rusia, a opinat expertul în probleme de securitate, Andrei Curăraru.
Guvernul de la Chișinău a anunțat că verifică dacă firmele care își propun serviciile de livrare a gazelor nu cad sub incidența sancțiunilor internaționale.
Rusia vorbește din nou despre riscul unui conflict nuclear cu NATO. Declarațiile lui Serghei Șoigu
Centru unic de apel pentru consumatori, lansat la Chișinău: Sunați la 0-22-51-51-51 pentru soluționarea plângerilor legate de produse sau servicii
BILANȚ // Energia electrică, cumpărată anul trecut la un preț mediu de 90 de euro de la opt producători mari din R. Moldova, România și Ucraina, dar și de la circa 200 de producători mici de energie regenerabilă