Rusia vorbește din nou despre riscul unui conflict nuclear cu NATO. Declarațiile lui Serghei Șoigu
Rusia vorbește din nou despre riscul unui conflict nuclear. Serghei Șoigu, fost ministru al Apărării și actual secretar al Consiliului de Securitate de la Moscova, a declarat vineri, într-un interviu pentru agenția TASS că, pe fondul tensiunilor geopolitice, crește pericolul unei ciocniri între puterile nucleare.
Șoigu a acuzat NATO de intensificarea activităților în apropierea Rusiei și Belarusului, dar a subliniat că Minskul beneficiază acum de protecție nucleară din partea Moscovei, potrivit Reuters preluată de Agerpres.
„Pe fondul creşterii conflictelor şi agravării rivalităţii geopolitice în lume, riscurile unei ciocniri violente între marile state, inclusiv cu participarea puterilor nucleare, cresc”, susține fostul ministru rus al Apărării. Serghei Șoigu a spus că NATO își intensifică activitățile pe partea de est, aproape de Rusia și Belarus, și face exerciții de atac și apărare.
NATO susține că Rusia este cea care crește tensiunile, inclusiv prin anunțul din 2023 de a trimite arme nucleare tactice în Belarus, care se află la granița cu trei țări membre ale Alianței militare nord-atlantice.
Potrivit lui Şoigu, Rusia şi Belarus iau măsuri preventive împotriva încercărilor occidentale de a „destabiliza situaţia (...) din interior”.
El a reiterat că Belarus se află acum sub protecţia arsenalului nuclear al Rusiei, consecinţă a modificărilor pe care Putin le-a anunţat anul trecut în ce priveşte doctrina Rusiei de utilizare a armelor nucleare.
„«Umbrela nucleară» rusă asigură acum protecţia celui mai apropiat aliat al nostru în aceleaşi scenarii-cadru în care Rusia permite un răspuns nuclear pentru propria sa apărare”, a spus el.
„Şi anume, respingerea unui atac cu arme de distrugere în masă sau a unei agresiuni cu arme convenţionale ce creează o ameninţare critică la adresa suveranităţii sau integrităţii teritoriale", a adăugat oficialul rus.
Anul trecut, Vladimir Putin a actualizat doctrina nucleară a țării sale. Noua politică permite un răspuns nuclear chiar și la atacurile convenționale ale țărilor susținute de state cu arme atomice.
Premierul Dorin Recean, despre situația din Transnistria: ,,Kremlinul nu vrea reluarea livrărilor de gaze. Kremlinul vrea să creeze un conflict în R. Moldova, să ne întoarcem unii împotriva altora"
Rusia AMENINȚĂ din nou R. Moldova cu agresiunea militară. Lavrov: „Rusia va răspunde în mod adecvat oricăror provocări și va oferi protecție cetățenilor ruși din Transnistria”
Nou program de COMPENSAȚII pentru energie, acordate cetățenilor R. Moldova și refugiaților ucraineni: People in Need și Uniunea Europeană oferă 700 000 de euro pentru a ajuta moldovenii să depășească criza energetică