Rusia și China au respins prin veto un demers al SUA ca ONU să acționeze în conflictul dintre Israel și Hamas
Rusia şi China au respins, miercuri, prin veto un demers al SUA pentru ca Consiliul de Securitate al ONU să acţioneze în conflictul dintre Israel şi Hamas, solicitând pauze în lupte pentru a permite accesul ajutorului umanitar, protejarea civililor şi oprirea înarmării Hamas şi a altor militanţi din Fâşia Gaza, conform Reuters, citat de ziare.com.
Statele Unite au prezentat sâmbătă un proiect de rezoluţie, în contextul în care protestele la nivel mondial au crescut din cauza agravării crizei umanitare şi a numărului tot mai mare de morţi în rândul civililor din Gaza. Statele Unite au făcut această mişcare la doar câteva zile după ce au respins prin veto un proiect axat pe probleme umanitare din partea Braziliei, argumentând că este nevoie de mai mult timp pentru diplomaţia condusă de SUA.
Textul iniţial al SUA a şocat mulţi diplomaţi prin faptul că a afirmat fără menajamente că Israelul are dreptul de a se apăra şi a cerut Iranului să înceteze să mai exporte arme către grupurile militante. Acesta nu includea un apel la pauze umanitare pentru accesul ajutoarelor. Dar a atenuat în mare măsură textul final care a fost supus la vot.
„V-am ascultat pe toţi", a declarat ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în faţa celor 15 membri ai Consiliului după dublul veto, pe care l-a descris ca fiind dezamăgitor. "Deşi votul de astăzi a fost un eşec, nu trebuie să ne descurajăm".
În mod tradiţional, Washingtonul şi-a protejat aliatul Israel în cadrul organismului mondial.
Zece membri au votat în favoarea textului american, în timp ce Emiratele Arabe Unite au votat împotrivă, iar Brazilia şi Mozambic s-au abţinut.
„Proiectul nu reflectă cele mai puternice apeluri ale lumii la încetarea focului, la încetarea luptelor şi nu ajută la rezolvarea problemei”, a declarat ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, în faţa Consiliului după vot. "În acest moment, încetarea focului nu este doar un termen diplomatic. Înseamnă viaţa şi moartea multor civili".
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la o încetare a focului umanitară.
În urma blocajului Consiliului de Securitate, Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, va vota vineri un proiect de rezoluţie înaintat de statele arabe care solicită încetarea focului. Nicio ţară nu deţine drept de veto în Adunarea Generală. Rezoluţiile nu sunt obligatorii, dar au greutate politică.
Israelul a jurat să elimine Hamas, care conduce Gaza, ca represalii la atacul din 7 octombrie care a ucis 1 400 de persoane. Israelul a lovit Gaza din aer, a impus un asediu asupra enclavei de 2,3 milioane de locuitori şi pregăteşte o invazie terestră. Autorităţile palestiniene afirmă că peste 6 500 de persoane au fost ucise.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, acuză SUA că a prezentat un proiect de rezoluţie care reprezintă autorizarea Consiliului de Securitate pentru o ofensivă terestră în Gaza de către Israel „în timp ce mii de copii palestinieni vor continua să moară".
După dublul veto, Consiliul de Securitate a votat apoi un text redactat de Rusia, care cerea o încetare a focului umanitar şi retragerea ordinului Israelului ca civilii din Gaza să se mute în sud înainte de un atac terestru.
Rusia nu a reuşit să întrunească numărul minim de voturi, obţinând doar patru voturi. Pentru a fi adoptată, o rezoluţie are nevoie de cel puţin nouă voturi şi de niciun veto din partea Statelor Unite, Franţei, Marii Britanii, Rusiei sau Chinei.
A fost a doua încercare a Rusiei de a prezenta o rezoluţie. Doar cinci membri ai Consiliului au votat în favoarea unui text rusesc la 16 octombrie.
Cei 10 membri aleşi ai Consiliului de Securitate intenţionează acum să lucreze la un nou proiect de rezoluţie, a declarat ambasadorul Maltei la ONU, Vanessa Frazier.
„Această criză este, de asemenea, cuprinsă de un risc tot mai mare de propagare regională. Acest lucru necesită toată atenţia noastră”, a spus ea. „Avem datoria şi obligaţia de a acţiona”.
Locuitorii capitalei care au pavat o bucată de teren destinat spațiilor verzi pentru a-și putea parca mașinile au investit degeaba: Parcarea neautorizată a fost demontată
Oficial din Guvernul României: Autostrada Unirii, gata până în 2030 „pentru a lega Moldova și Republica Moldova de Transilvania și Europa, dar și de București, traversând munții Carpați”
Transferurile necesare pentru plata salariilor cadrelor didactice, efectuate începând cu 20 ianuarie: 816,5 milioane de lei, dintre care 215,5 milioane de lei pentru profesorii din Chișinău