Rusia și-a crescut bugetul pentru APĂRARE cu 68%, dar se RĂSTEȘTE la R. Moldova. Zaharova: „R. Moldova este alimentată cu arme NATO, dar nu cu bani pentru agricultură, știință... Ați rezolvat celelalte probleme? Dar voi ați întrebat moldovenii?”
Rusia este deranjată de faptul că R. Moldova a început, după 30 de ani de independență, să-și consolideze sectorul de apărare, în contextul războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, pretinde că Occidentul colectiv și NATO ar înarma R. Moldova, pe care, de rând cu Ucraina și Țările Baltice, ar vrea să o transforme într-un „cap de pod” antirusesc.
„(R). Moldova este alimentată cu arme NATO. Nu, nu cu bani pentru dezvoltarea agriculturii, industriei și științei... Nu sunt alocați bani pentru a preveni atacuri teroriste sau pentru lupta cu anumite infecții… Nu, doar pentru înarmarea (R). Moldova. În anul 2023, Germania a livrat R. Moldova 19 blindate „Piranha” (blindatele la mâna a doua au fost oferite pentru instruirea efectivului Armatei Naționale n.r.). Din Franța a fost livrat armament, dar și un radar pentru supravegherea spațiului aerian. Deja au fost anunțate consultații cu NATO, pentru ca din anul 2025 să se treacă la un program individual de parteneriat. De asemenea, Chișinăul intenționează să procure anul acesta rachete pentru reperarea țintelor aeriene. Au fost rezolvate celelalte probleme?”, a întrebat astăzi Zaharova, țara căreia a crescut anul acesta bugetul pentru apărare cu 68% comparativ cu 2023, până la 10 800 de miliarde de ruble sau 111 miliarde de dolari.
La fel ca și primarul general al capitalei, Ion Ceban, reprezentanta MID-ului s-a referit și la noua Bază militară de la Băcioi.
„Paralel se construiește o bază militară în localitatea Băcioi de lângă Chișinău. Dar voi ați întrebat cetățenii R. Moldova? Dar ați propus o alternativă pentru dezvoltarea comerțului cu țara noastră? Pentru dezvoltarea relațiilor în domeniul umanitar, educațional sau științific… Veți continua cu această rezistență fără sfârșit față de Rusia, la care vă împinge Occidentul colectiv? Marea majoritate a cetățenilor R. Moldova nu sunt de acord cu politica promovată de actuala guvernare. Acest lucru e confirmat de sondajele din ultima perioadă. Potrivit sondajelor, apropierea de NATO este susținută doar de o pătrime din cetățeni. Peste 58% din cei intervievați consideră incorect cursul propus de autorități. Eu nu înțeleg nimic”, a adăugat Zaharova.
Citește și: Primarul Ion Ceban, DESFIINȚAT după ce a pus la îndoială investițiile în sistemul de APĂRARE. „Armata e bună doar de strâns omătul, conform logii sale. Astfel de lucruri absurde le pot spune doar agenții ruși FSB”
Subalterna lui Serghei Lavrov a menționat că Maia Sandu ar fi venit la putere promovând o agendă democratică, iar acum nu ar ține cont de voința cetățenilor.
„Democrația înseamnă că puterea aparține majorității. Dar guvernarea de la Chișinău nu ia în calcul părerea majorității. Ei nici măcar nu respectă cetățenii. Oamenii sunt speriați, amenințați cu represalii. Vreau să subliniez că Rusia nu a reprezentat niciodată un pericol pentru poporul moldovenesc. Oamenii înțeleg asta și chiar o simt. Asta în pofida tentativelor Occidentului de a transforma R. Moldova într-o cap de pod antirusesc, după exemplul Ucrainei și Țărilor Baltice. Aceste tentative sunt sortite eșecului”, a conchis Zaharova, reprezentanta statului care menține ilegal trupe militare și armament pe teritoriul R. Moldova.
Amintim că Ministerul Apărării a negat informațiile potrivit cărora R. Moldova ar planifica pregătirea militarilor din Ucraina pe teritoriul republicii noastre.
„Informația potrivit căreia R. Moldova ar planifica pregătirea personalului militar al Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul republicii noastre cu participarea instructorilor din țările NATO este falsă. Începând cu luna iunie 2023, Armata Națională instruiește personal din Forțele Armate ale Ucrainei în domeniul identificării și nimicirii obiectelor explozive, despre care a fost anunțată opinia publică. Este vorba despre cursuri de pregătire în domeniul identificării și nimicirii obiectelor explozive singulare pe loc. Activitățile de instruire sunt desfășurate de specialiștii din cadrul Batalionului de Geniu Codru”, a declarat joi Maria Aramă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, pentru Ziarul NAȚIONAL.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”