Rusia se află pe marginea prăpastiei, iar pe Putin îl așteaptă vremuri tulburi la Kremlin
Cheltuielile Rusiei pentru apărarea națională au crescut vertiginos de la începutul războiului pe scară largă din Ucraina, în februarie 2022. Acestea s-au mărit mai mult decât dublu în 2024, iar experții prognozează că vin vremuri tulburi pentru Putin la Kremlin. Rusia se află pe marginea prăpastiei, pe măsură ce „criza economică gravă” și „criza masivă a creditelor” se intensifică.
Un alt semn al unei crize de încredere din Rusia în rândul investitorilor, obligațiunile aparținând firmelor de construcții au suferit pierderi substanțiale în ultimele zile, potrivit Express.
Săptămâna trecută, Kremlinul a fost nevoit să anuleze o licitație de obligațiuni guvernamentale în valoare de aproximativ 5 miliarde de lire sterline din cauza lipsei de cumpărători.
Elveția îi dă o lovitură puternică lui Putin: Oprește Rusia, printr-o mutare surprinzătoare
Atât băncile, cât și investitorii privați par reticenți în a cumpăra mai multe datorii fără randamente mai mari, ceea ce ar putea duce în cele din urmă la creșterea costurilor viitoare ale împrumuturilor pentru guvern.
Indicele obligațiunilor de stat (RGBI) al Rusiei a scăzut ulterior la cele mai scăzute niveluri de la introducerea sancțiunilor occidentale după invazia Ucrainei în 2022. Un alt semn al unei crize de încredere în rândul investitorilor, obligațiunile aparținând firmelor de construcții au suferit pierderi substanțiale în ultimele zile.
Cea mai mare scădere a fost înregistrată în obligațiunile aparținând firmelor Samolet, Brusnika și Strana Development. Obligațiunile companiilor au pierdut între 4% și 5% din valoarea lor nominală, în timp ce randamentele au urcat între 34% și 37%.
Prăbușirea pieței obligațiunilor i-a determinat pe unii analiști ruși să prezică vremuri tulburi pentru Kremlin. Jay, un blogger obișnuit pro-ucrainean care trăiește la Kiev, a menționat într-o postare pe contul său de socializare X: „Foarte probabil că săptămâna viitoare va avea loc o prăbușire masivă a creditelor pe piețele ruse”.
Cheltuielile Rusiei pentru apărarea națională au crescut vertiginos de la începutul războiului pe scară largă din Ucraina, în februarie 2022.
Ele s-au mărit mai mult decât dublu în doar trei ani - crescând de la 39 de miliarde de lire sterline în 2021 la 93 de miliarde de lire sterline în 2024. Datorită creșterii cheltuielilor cu armata, Rusia are probleme în a-și echilibra bugetul.
Înainte de invazie, în 2021, bugetul federal al Rusiei avea un excedent echivalent cu 0,4% din PIB. Cu toate acestea, pentru 2024, se preconizează că va avea un deficit de 1,1% din PIB.
Alexander Mertens, profesor de finanțe și economie la Institutul Internațional de Afaceri din Kiev, a avertizat că Putin se confruntă cu o dilemă serioasă cu privire la economie. Într-un articol pentru Consiliul Atlantic, el a scris: „În prezent pare intenționat să continue războiul la infinit, sperând să reziste Occidentului și să epuizeze Ucraina”.
„În mod alternativ, el ar putea încerca să se îndrepte către un fel de reglementare. Cu toate acestea, există un pericol foarte real ca oricare dintre opțiuni să ajungă să arunce Rusia într-o criză economică gravă”.
Volatilitatea de pe piețele financiare ruse vine în timp ce Kremlinul se luptă pentru a-și asigura noi provizii de unt pentru a preveni penuria de alimente de bază. Lipsa untului a înregistrat o creștere a prețurilor cu peste 23% de la începutul anului 2024.
Un Kremlin din ce în ce mai disperat a început să importe unt din Turcia și Emiratele Arabe Unite la sfârșitul lunii octombrie. Acum a cerut Comisiei Economice Eurasiatice să acorde Rusiei o licență pentru a importa 30.000 de tone de unt fără taxe vamale pentru o perioadă de șase luni. În plus, Rusia a semnat recent un acord pentru a vinde năut Pakistanului în schimbul mandarinelor.
„AJUTOR la CONTOR” // Peste 50 de mii de cereri depuse într-o singură zi: „În acest an, compensațiile vor fi oferite în formă monetară. Toți beneficiarii vor primi compensația pe cardul bancar sau acestea vor fi disponibile la oficiile poștale”
PERCHEZIȚII // Delapidări ale fondurilor europene acordate pentru reconstrucția mai multor imobile din Rezervația Biosferei „Prutul de Jos”: Unitatea pentru Implementare, instituită pe lângă „Moldsilva”, ar fi gestionat fraudulos peste 10 mln lei
Venituri mai mari în acest an în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală: Salariile, principalul furnizor de bani pentru cheltuielile din domeniul sănătății