Rusia pierde lupta navală la Marea Neagră în fața Ucrainei. Kievul are „prima flotă de drone maritime din lume“: ,,Vladimir Putin a pierdut controlul asupra războiului pe care l-a început”
Rusia a militarizat în iulie Marea Neagră, amenințând navele comerciale și porturile Ucrainei. Lipsită de nave de război majore, Ucraina a apelat la drone maritime și rachete de croazieră pentru a răspunde. Forțele de la Kiev au folosit aceste arme pentru a spori atacurile asupra țintelor importante ale flotei ruse a Mării Negre.
Când Rusia și-a anunțat intențiile de a militariza Marea Neagră în iulie, Moscova a încercat să domine apele emițând o amenințare majoră la adresa navelor civile care tranzitează apele: continuați și vă vom considera parte a războiului.
Ucraina, pe de altă parte, nu are o flotă mare, și-a scufundat ultima sa navă de război majoră la începutul conflictului pentru a nu cădea în mâinile Rusiei. Dar în utimele săptămâni, Ucraina a schimbat complet scenariul, intensificând atacurile asupra flotei ruse de la Marea Neagră, inclusiv lovituri cu rachete de croazieră asupra unui șantier naval cheie și asupra sediului flotei și atacuri cu drone maritime asupra navelor de război din port. Aceste atacuri au avariat și distrus mai multe nave, au ucis și rănit zeci de militari și amenință să perturbe logistica și operațiunile navale rusești
„Recentele atacuri asupra flotei Mării Negre sunt un alt exemplu al modului în care Ucraina păstrează inițiativa”, a declarat amiralul Tony Radakin, șeful armatei britanice.
Președintele rus Vladimir Putin „a pierdut controlul asupra războiului pe care l-a început”, continuat el.
După ce s-a retras din acordul de cereale negociat de Națiunile Unite la Marea Neagră în iulie, Rusia a anunțat că va considera orice nave din regiune ca potențiali transportatori de mărfuri militare care ajută Kievul în luptă. Moscova a început imediat să intensifice atacurile asupra țintelor civile ucrainene de-a lungul Mării Negre, inclusiv țintirea porturilor și a instalațiilor de depozitare a alimentelor.
„Credem că acesta este un efort coordonat pentru a justifica orice atac împotriva navelor civile din Marea Neagră și pentru a da vina pe Ucraina pentru aceste atacuri”, a spus un oficial de rang înalt de la Casa Albă la acea vreme.
Au trecut câteva săptămâni până când Rusia a părut să dea curs amenințărilor, când, la mijlocul lunii august, a efectuat un raid cu elicopterul asupra unei nave de marfă sub pavilion Palau. Forțele ruse au luat cu asalt nava și au interogat echipajul, căutând ceea ce Moscova a spus că sunt „mărfuri interzise”, dar, în cele din urmă, navei i s-a permis să continue să navigheze într-un port ucrainean.
Într-o escaladare extraordinară câteva zile mai târziu, un transportator de rachete aparținând Flotei Mării Negre a tras două rachete de croazieră Kalibr asupra unei nave de marfă sub pavilion liberian, ancorată într-un port din Odesa. MAE britanic a declarat că sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei „au doborât cu succes” rachetele, dar încercarea de lovitură a marcat, totuși, cel mai grav atac asupra unei nave civile de când Rusia s-a retras din acordul cu cereale.
Între timp, Ucraina a dus lupta chiar în Rusia și, pentru a compensa lipsa unei flote militare adecvate, a apelat la nave de suprafață fără echipaj (USV) - sau drone de mare - pentru a face ravagii în flota rusă a Mării Negre . Conducerea de la Kiev a căutat să acorde prioritate dezvoltării a ceea ce ei numesc „formarea primei flote navale de drone din lume”.
La începutul lunii august, au avut loc două atacuri majore cu drone maritime: primul a vizat portul rusesc Novorossisk, care a avariat nava de debarcare Olenegorski Gorniak, iar la scurt timp după aceea, petrolierul comercial rus Sig a fost „atacat și dezactivat” în apropierea strâmtorii Kerci, potrivit informațiilor ministerului apărării britanic. Experții au descris aceste drone ieftine, explozive și operate de la distanță ca fiind capabile să ofere Ucrainei un „avantaj asimetric” împotriva Rusiei, care încă nu și-a dat seama cum să oprească în mod constant sistemele.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”