Rusia OFERĂ tribună și simbrie separatiștilor din Vest
După ce a părut că face un pas înapoi, declarând la începutul acestei săptămâni că există și o altă soluție pentru Catalonia în afara independenței, fostul președinte catalan Carles Puigdemont revine în forță și le transmite cetățenilor pe care i-a părăsit, fugind în Belgia, că „vom învinge”.
Avântul regăsit al lui Puigdemont are de-a face cu tribuna care i-a fost oferită – postul de televiziune al Kremlinului, RT. Fostul președinte catalan a fost primul invitat al unei noi emisiuni a RT, realizată de nimeni altul decât fostul premier separatist al Scoției Alex Salmond. Puigdemont a fost caracterizat de RT drept „sfidător“ la adresa Madridului și a evocat în discuția cu Salmond violențele din ziua referendumului catalan pentru independență, atacarea secțiilor de vot.
„A fost o zi tragică, pentru că am văzut violențele cu ochii mei la școală, în orașul meu“, Girona. A fost însă și o zi mare, în opinia lui Puigdemont, pentru că „atunci catalanii au susținut independența cu o majoritate copleșitoare“. Desigur, liderul separatist nu a menționat că referendumul a fost unul haotic, lipsit de un Birou Electoral, că s-a putut vota inclusiv pe stradă și că absenteismul, chiar și în aceste condiții, a fost de sub 50%.
Apariția lui Puigdemont la RT vine după ce Ministerele Apărării și de Interne de la Madrid au sugerat că Rusia a fost implicată în campania separatiștilor catalani. Interesant este că, în timp ce în Federația Rusă până și cea mai vagă promovare a separatismului este pedepsită aspru de lege, televiziunea Kremlinului acționează exact în această direcție în Occident.
Acum, fostul premier Alex Salmond (care și-a dat demisia imediat după referendumul din 2014, când scoțienii au respins ruperea de Regatul Unit), face propagandă separatistă pe spezele Federației Ruse chiar de la Bruxelles, unde Puigdemont a fost eliberat pe cauțiune și își așteaptă extrădarea.
Actualul premier scoțian, Nicola Sturgeon, fosta protejată a lui Salmond, a adus critici la adresa lui și a declarat că, dacă acesta i-ar fi cerut sfatul, ea nu l-ar fi sfătuit să accepte colaborarea cu propaganda rusă.
Salmond se apără, spunând că circa o sută de deputați britanici au apărut la RT în ultimii doi ani.
Sursa: cotidianul.ro
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”