Rusia o acuză pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că pregăteşte planul unei operaţiuni militare în Transnistria
ACTUALIZARE // Autoritățile R. Moldova nu pun la cale pretinse acțiuni militare în regiunea transnistreană, așa cum pretinde Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR).
„Este fals că autoritățile Republicii Moldova ar pregăti acțiuni militare în Transnistria sunt dezinformări grave și periculoase, concepute să semene panică și neîncredere. Reiterăm faptul că Chișinăul rămâne ferm angajat în soluționarea pașnică a conflictului, fără excepție. Un pas esențial pentru soluționarea conflictului este retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești, care staționează ilegal pe teritoriul suveran al Republicii Moldova”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Potrivit lui Daniel Vodă, „manipulator și complet fals” este și aruncarea vinei pe Chișinău sau Kiev pentru situația din regiune.
„Precizăm că există un contract clar între Moldovagaz și Gazprom, care prevede livrarea gazelor naturale pe malul stâng, indiferent de ruta de tranzit. Problemele actuale provin din refuzul Gazprom de a-și respecta obligațiile contractuale, nu din acțiunile Guvernului Republicii Moldova. Guvernul lucrează intens la soluții pentru a sprijini cetățenii afectați de criză, indiferent de regiune. Toți oamenii din Republica Moldova sunt cetățenii noștri și vor fi sprijiniți în aceste momente dificile”, a încheiat Daniel Vodă.
Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a raportat luni că preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar pregăti un plan pentru o operaţiune militară de preluare a controlului asupra regiunii separatiste Transnistria.
Potrivit SVR, Maia Sandu a avut recent o întâlnire cu conducerea de vârf a Guvernului în domeniul securităţii energetice, care s-a încheiat cu cuvintele sale despre „necesitatea elaborării unui plan pentru o operaţiune de preluare a controlului asupra Transnistriei şi de încetare a prezenţei ruse de menţinere a păcii în regiune”, informează EFE, citată de Agerpres.
„Nimeni nu poate garanta că preşedinta R. Moldova nu va încerca să declanşeze un război în regiune”, subliniază comunicatul SVR citat de agenţia oficială rusă de presă TASS.
SVR a indicat că Sandu „şi-a ieşit din minţi” după ce a fost informată că R. Moldova ar putea întâmpina probleme cu aprovizionarea cu energie în contextul în care contractul de tranzit al gazelor ruseşti către Europa prin sistemul de gazoducte ucrainene expiră pe 31 decembrie, iar Kievul refuză să îl prelungească.
Preşedinta Maia Sandu, potrivit comunicatului SVR, a cerut să se elaboreze un plan de preluare în forţă a termocentralei din Transnistria, care funcţionează cu gaz rusesc şi de a cărei aprovizionare depinde R. Moldova.
CITIȚI și R. Moldova s-ar putea confrunta cu întreruperi de curent electric de la 1 ianuarie 2025. Maia Sandu: „Tare sper ca această iarnă va fi ultima în care mai suntem șantajați energetic”
Președinția de la Chișinău nu a comentat deocamdată aceste informații ale serviciilor speciale ruse, dar, în cadrul conferinței de presă de joia trecută, președinta Maia Sandu a declarat că reintegrarea Transnistriei, regiune separatistă susținută de Federația Rusă, este „teoretică” atât timp cât pe teritoriul R. Moldova staționează ilegal armata rusă.
Potrivit șefei statului, autoritățile de la Chișinău au voința necesară pentru a rezolva conflictul transnistrean „cât mai rapid”, dar „condiția de bază este rezolvarea pașnică și cu respectarea integrității teritoriale a R. Moldova”.
„Reîntregirea poate fi făcută atunci când armata rusă va părăsi teritoriul R. Moldova. Deci, o condiție primordială pentru inițierea procesului de reîntregire este demilitarizarea și retragerea armatei Federației Ruse. Atât timp cât avem pe teritoriu această armată, reîntregirea rămâne doar o soluție teoretică”, a declarat Maia Sandu.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski