01:00:44 26.04.2025
Stiri

Rusia nu poate uni Crimeea cu Transnistria: Destabilizare prin propagandă și limitări militare

Actualitate 25.04.2025 21:07 Vizualizări366
Rusia nu poate uni Crimeea cu Transnistria: Destabilizare prin propagandă și limitări militare

Un scenariu privind unirea coridorului ocupat al Crimeei cu regiunea separatistă Transnistria este considerat imposibil de fostul ministru al Apărării de la Chișinău, Anatol Șalaru. Acesta susține că ideea a fost lansată de Kremlin pentru a induce teamă în rândul cetățenilor din Republica Moldova. Ivan Timoșko, președintele Consiliului Rezerviștilor din Forțele Terestre ale Ucrainei, a avertizat despre o posibilă ofensivă rusă asupra regiunilor Harkov, Sumî și Zaporojie. De asemenea, maiorul Valerii Prozapas a indicat planurile Rusiei de a ataca Zaporojie, Herson, Nicolaev și Odesa, încercând să unească Crimeea cu Transnistria.

Prozapas a subliniat importanța strategică a orașului Zaporojie pentru ruși, chiar dacă direcția Odesa este considerată mai prioritară pentru atingerea obiectivului strategic principal al Kremlinului. Într-un interviu pentru „Adevărul”, Anatol Șalaru a subliniat că acțiunile Rusiei sunt mai degrabă propagandistică, cu scopul de a crea panică, atât în Ucraina, cât și în Republica Moldova.

„Asta e un vis vechi de-al Rusiei, încă din 2014, de a crea așa-numita Novorossia,” a menționat Șalaru. Rusia nu are capacitatea să ocupe marchiza directă către Odesa sau Tiraspol, a adăugat el, enumerând limitele desantului maritim rusesc și dificultățile întâmpinate de trupele terestre din cauza lipsei de control aerian și alături de pierderile suferite de flota maritimă rusă în Marea Neagră.

Fostul ministru consideră că Rusia nu are capacitatea militară necesară, ci doar în domeniul propagandei, pentru a intimida. Adevărul.ro.

Întrebat dacă scenariul ar putea deveni posibil în lipsa sprijinului occidental pentru Kiev, Șalaru subliniază că Europa va continua să acorde ajutor, conștientă de amenințarea rusă. El a menționat că războiul modern se bazează pe drone și rachete, cu Ucraina în frunte la producția de drone. De asemenea, Uniunea Europeană a decis alocarea de sume semnificative pentru capacitățile de apărare, investind în dezvoltarea dronelor și a noilor tehnologii militare.

Referitor la sprijinul SUA, Anatol Șalaru exclude oprirea acestuia, deoarece America ar fi astfel percepută ca o trădătoare. El crede că SUA preferă un război de uzură pentru a preveni dezintegrarea Rusiei și că un regim stabil este mai ușor de gestionat. Statele Unite s-au implicat în trecut în sprijinirea Rusiei, după cum s-a văzut prin ajutorul umanitar și industrial oferit în diverse perioade istorice. SUA vizează manevrarea relațiilor cu Moscova în cadrul unui context global dominat de tensiunea crescândă cu China, iar Ucraina reprezintă un pion în acest context internațional.

În concluzie, Șalaru este de părere că sprijinul economic și militar acordat de UE și SUA Ucrainei va continua și chiar va crește, indicând faptul că UE poate compensa inclusiv lipsa tehnologiilor americane cu soluții proprii rusești.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte