Rusia încearcă să DESTABILIZEZE situația din R. Moldova. Maia Sandu răspunde „MANIPULĂRILOR” lansate cu insistență de Lavrov: „Rusia trebuie să dea răspunsuri atunci când vine vorba de agresiune și nu R. Moldova”
Declarațiile ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, potrivit cărora vorbitorii de limbă rusă din R. Moldova ar fi supuși unor abuzuri, ar fi o provocare ordinară, menită să destabilizeze situația din republică. De această părere este președinta Maia Sandu.
Potrivit șefei statului, Rusia a făcut mai multe declarații provocatoare la adresa R. Moldova de când a declanșat războiul împotriva Ucrainei.
„În aceste săptămâni și în aceste luni, chiar de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, auzim foarte multe declarații provocatoare. Important este să rămânem solidari și uniți, să nu ne lăsăm manipulați de aceste declarații provocatoare. Noi suntem o republică pașnică, am demonstrat asta în 31 de ani de independență a statului. Rusia este cea care trebuie să dea răspunsuri atunci când vine vorba de agresiune și nu R. Moldova. Noi de fiecare dată am spus și continuăm să spunem că vom opta și vom accepta doar rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean și, respectiv, repet, toate aceste declarații sunt declarații care manipulează și care, probabil, vor să destabilizeze situația în R. Moldova”, a declarat aseară Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni de la Pro Tv.
De asemenea, Maia Sandu a amintit că Ambasada Rusiei la Chișinău a încercat, la începutul războiului din Ucraina, să agite spiritele în rândul populației rusofone din R. Moldova, dar aceasta, prin intermediul comentariilor postate pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice, a spus că se simte în largul său aici și „nu vrea să fie eliberată” de Rusia.
Totodată, Maia Sandu a afirmat că declarațiile lui Serghei Lavrov privind o posibilă destabilizare în stânga Nistrului și un posibil atac asupra așa-zișilor pacificatori ruși nu au niciun punct comun cu realitatea.
„De ce a făcut aceasta declarație, trebuie întrebat domnul ministru (Serghei Lavrov n.r.). Noi, pe partea noastră, ne ținem de același principiu pe care am mers până acum. Repet, rezolvarea conflictului transnistrean poate fi făcută doar pe cale pașnică și diplomatică, iar domnul Lavrov știe aceasta, pentru că am discutat în formatul 5+2. Acum acest format nu este funcțional din cauza agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, dar în continuare noi facem eforturi și ne-a reușit până acum să păstrăm liniștea și pacea atât pe malul drept, cât și pe malul stâng”, a adăugat șefa statului.
Maia Sandu nu a ascuns faptul că este îngrijorată în privința securității R. Moldova, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
„Îngrijorările sunt din momentul în care a început acest război. Pentru că atunci când vezi ce se întâmplă în Ucraina, atunci când este încălcat dreptul internațional, când nu se respecta suveranitatea, integritatea teritorială a Ucrainei, evident că suntem în pericol cu toții. Dar eu zic să nu ne lăsăm intimidați. Sarcina noastră este să rămânem uniți, solidari, să muncim pentru pace și pentru bunăstare”, a punctat președinta.
Maia Sandu a venit cu un mesaj și pentru separatistul Vadim Krasnoselski, care insistă pentru o întrevedere cu șefa statului, în care să fie discutat un nou statut pentru Transnistria.
„Nu înțeleg aceste invitații repetate. Există un dialog destul de frecvent între Biroul de Reintegrare de la Chișinău și reprezentanții regimului de la Tiraspol. Deci, dialogul actual este suficient. Noi ne dorim să fie pace si pe malul stâng, și pe malul drept și facem efort în acest sens. Sperăm că și ei înțeleg cât de mare este riscul, așa încât să nu vină cu provocări și să nu destabilizeze situația, crescând riscurile atragerii R. Moldova în acest război. Nu cred că acum este momentul cel mai potrivit să discutam despre un nou statut. Cred că, după încheierea acestui război, o să revedem acest format de negocieri, trebuie să vedem cum o să se întâmple lucrurile. Acum să ne concentrăm pe menținerea ordinii și a păcii și pe rezolvarea problemelor imediate ale cetățenilor”, i-a transmis Maia Sandu separatistului Krasnoselski.
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei