Rusia duce nave cu rachete Kalibr pe un lac lângă Finlanda
Un studiu comandat de Moscova a constatat recent că misiunile de desfășurare și luptă sunt fezabile pentru Lacul Ladoga, a dezvăluit Izvestia. Situat în nord-vestul Rusiei, lacul cu apă dulce este practic neevaluat de către serviciile de informații ale NATO.
Rusia are în vedere desfășurarea navelor din clasele Karakurt și Buian-M, corvete ce pot lansa rachete.
Malul nordic al lacului Ladoga se află la doar 50 de kilometri de granița cu Finlanda, în timp ce Marea Baltică este la 700 de kilometri distanță.
Aderarea Finlandei la NATO și includerea iminentă a Suediei în alianță extinde influența NATO asupra Mării Baltice, o rută vitală de tranzit pentru Marina rusă, cu baze în apropiere de Sankt Petersburg și în exclava Kaliningrad.
Importanța mării este, de asemenea, legată de apropierea sa de Arctica, o regiune cu o importanță strategică tot mai mare datorită bogăției sale minerale neexploatate, un obiectiv major pentru Moscova.
Studiul Ministerului rus al Apărării a analizat detaliile hidrografice ale corpului de apă și posibilele amenințări reprezentate de adversari, potrivit thedefensepost.com, citat de Newsweek.
„Acesta este un răspuns militar-tehnic complet, solid, la intrarea Finlandei și a Suediei în NATO”, scrie Izvestia, citându-l pe istoricul militar Dmitri Boltenko.
„Lacul Ladoga este destul de mare. În timpul Marelui Război Patriotic, acolo a funcționat Flotila Ladoga, iar după război au fost staționate diverse forțe. Este o idee bună să ne asigurăm că Buian și Karakurt trag în ținte NATO”.
Trei nave de război din clasa Karakurt sunt operaționale, iar alte 15 sunt planificate.
Corveta va fi înarmată cu rachete de croazieră anti-navă clasa Kalibr, cu o rază de acțiune estimată de 1 400 - 2 000 de kilometri.
Este echipată cu varianta navală a sistemului de apărare antiaeriană Panțîr-M.
Dimensiunile mai mici ale navei, designul și utilizarea de material radio-absorbant o fac mai puțin vizibilă pentru radarele adversare decât generația anterioară de nave.
Oficial din Guvernul României: Autostrada Unirii, gata până în 2030 „pentru a lega Moldova și Republica Moldova de Transilvania și Europa, dar și de București, traversând munții Carpați”
Transferurile necesare pentru plata salariilor cadrelor didactice, efectuate începând cu 20 ianuarie: 816,5 milioane de lei, dintre care 215,5 milioane de lei pentru profesorii din Chișinău
„Energocom” a găsit energie electrică pentru a asigura consumul de marți pe malul drept al Nistrului: Cu 3% mai mult decât astăzi