Rusia ar putea fi somată să plătească DAUNE R. Moldova, pentru că din 1991 încoace OCUPĂ ILIEGAL o parte din teritoriul nostru: „Un calcul estimativ ar arăta că e vorba despre zeci de MILIARDE de dolari pe care Rusia ni-i datorează”
Guvernarea de la Chișinău este îndemnată nu doar să naționalizeze „Moldovagaz”, filiala „Gazprom”, dar și să ceară daune de zeci de miliarde Kremlinului, pentru că de mai bine de 30 de ani Rusia ocupă ilegal o parte din teritoriul nostru și nu își retrage trupele și armamentul din raionale de este ale republicii. Propunerea a fost formulată de fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, în contextul crizei energetice provocate de Federația Rusă.
Potrivit lui Șalaru, „Gazprom” nu ar avea motive să sisteze exportul de gaze în Transnistria de la 1 ianuarie 2025.
„Motivul anunțat este o pretinsă datorie de aproape un miliard de dolari, datorie inventată la Kremlin. Auditul internațional a demonstrat că, în realitate, e vorba doar de vreo opt milioane de dolari. Rusia vrea să ne pună în genunchi, să destabilizeze și mai mult situația din R. Moldova, pentru a crea condiții favorabile partidelor proruse să câștige alegerile parlamentare. Putem vedea încă o dată că oamenii sunt doar masă de manevră pentru Kremlin. Transnistrenii nu contează pentru Putin. Ei pot muri de frig în casă, dacă Moscova își atinge obiectivele”, afirmă Șalaru.
În opinia fostului ministru al Apărării, premierul Dorin Recean a demonstrat ,,curaj și determinare" atunci când a încurajat naționalizarea filialei „Gazprom” din R. Moldova. Totuși, Rusia ar datora mult mai mult R. Moldova.
„O idee curajoasă și binevenită. Cred că s-a avut în vedere și naționalizarea cotei-părți deținute și de către Tiraspol. O altă idee ar fi și formularea unor pretenții financiare către Rusia pentru ocuparea ilegală, începând cu 1991, a unei părți din R. Moldova, menținerea unui contingent militar, cu statut recunoscut internațional de armată de ocupație și întreținerea unui regim criminal la Tiraspol. Un calcul estimativ ar arăta că e vorba despre zeci de miliarde de dolari pe care Rusia ni-i datorează”, a punctat sursa citată.
În 2025, clasa politică de la Chișinău trebui să țină piept asaltului pus la cale de Federația Rusă.
„Clasa politică din R. Moldova dă semne de trezire. Veriga slabă rămâne în continuare partea din populație dezinformată, rătăcită, gata să se vândă pentru câțiva lei și o parte a clasei politice coruptă și vândută. La început de 2025 se impune o consolidare a proeuropenilor și o reformă a PAS-ului, reformă așteptată de către susținătorii cursului european. Rusia mizează pe dezbinarea clasei politice și a electoratului. Trebuie să le demonstrăm că putem fi uniți și puternici”, a conchis Anatol Șalaru.
Chișinău: I-a dat foc gazdei pentru că i-a amintit de trecutul criminal. Victima a murit, iar făptașul a fost condamnat la ani grei de pușcărie
Prima intervenție publică a lui Andrei Spînu, după DEMISIA din Guvern: ,,Cât costă libertatea unui om? Cât costă libertatea unei țări, a R. Moldova?"
R. Moldova, asigurată cu energie electrică de România. ,,Energocom" a acoperit deja 100% din necesarul de energie electrică pentru data de 3 ianuarie