VIDEO // Rusia a publicat un documentar despre Bomba Țarului! Secretul celei mai mari bombe atomice din istorie, dezvăluit după 60 de ani
Filmul complet al testului cu Bomba Țarului a fost făcut public, deși în spațiul media mai apăruseră, în trecut, fotografii și secvențe cu explozia nucleară.
Kremlinul a publicat un documentar, ținut „la naftalină” până acum, despre lansarea celei mai mari bombe atomice din istorie, scrie Mediafax.
Documentarul prezintă o perspectivă complet nouă asupra evenimentului care s-a produs la Novaia Zemlia în data de 30 octombrie 1961. Filmul a fost lansat și postat pe 20 august pe canalul YouTube al Rosatom State Corporation Atomic Energy Corporation, cu ocazia celebrării a 75 de ani de industrie nucleară.
Filmul de propagandă rusească arată toate procedurile de pregătire. Primul pas a fost transportul bombei uriaşe pe calea ferată către baza aeriană Olenya, lângă Olenegorsk, în Peninsula Kola. Decolarea şi zborul aeronavei Tu-95 peste Marea Barents spre locul de detonare de lângă strâmtoarea Matochkin din Novaia Zemlia. În cele din urmă, eliberarea bombei ataşată de o paraşută pentru a încetini căderea, astfel încât avionul să poată ajunge la o distanţă mai sigură de explozie. Videoclipurile din mai multe direcţii şi distanţe arată apocalipsa care urmează după detonare şi norului ciupercă format după deflagrația de proporții biblice.
Bomba, numită oficial RDS-220 şi mai târziu poreclită Bomba ţarului, a fost cea mai mare armă nucleară construită vreodată.
Bomba Țarului: 3.800 de bombe precum cea lansată de americani la Hiroshima!
Cu un randament de 50 de megatoni (50 de milioane de tone), adică aproximativ 3.800 de bombe precum cea lansată la Hiroshima, arma a fost detonată deasupra arhipelagului Novaia Zemlia pe data de 30 octombrie 1961.
Premierul sovietic, Nikita Hruşciov, a ordonat, în iulie 1961, realizarea bombei pe fondul creşterii tensiunilor politice dintre Uniunea Sovietică şi Statele Unite.
Documentarul a fost lansat şi postat pe 20 august pe canalul YouTube al Rosatom State Corporation Atomic Energy Corporation. Comentariile nu sunt permise de administratorii contului rusesc, la acest documentar despre Bomba Țarului.
Guvernul de la Chișinău, răspuns pentru liderul separatist Krasnoselski: „Moldovagaz” va achiziționa gazul natural și-l va livra în regiunea transnistreană. Tiraspolul insistă ca plata, achiziția și transportarea să fie efectuate de companii terțe
Centralele electrice regenerabile instalate în R. Moldova au atins la finele lunii decembrie 2024 capacitatea-RECORD de 580 MW. Aceste capacități asigură 16,72% din consumul anual al republicii noastre
Locuitorii capitalei care au pavat o bucată de teren destinat spațiilor verzi pentru a-și putea parca mașinile au investit degeaba: Parcarea neautorizată a fost demontată