Rusia a comis crime de război în Ucraina. ONU a documentat 77 de execuții sumare ale unor civili
Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al ONU (OHCHR) a consemnat că Rusia a executat pe loc 77 de civili reţinuţi arbitrar în teritoriile ocupate din Ucraina începând din februarie anul trecut, ceea ce constituie „o crimă de război şi o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internaţional", transmite AFP.
Matilda Bogner, şefa biroului pentru Ucraina al OHCHR, a apreciat într-o videoconferinţă în direct că numărul real al unor astfel de execuţii este probabil mult mai mare, „poate chiar dublu", însă nu a reuşit să ancheteze decesele altor deţinuţi civili.
Raportul OHCHR privind Ucraina, prezentat marţi la Geneva, se referă la perioada dintre 24 februarie 2022 - începutul invaziei ruse în Ucraina - şi 23 mai 2023. Documentul prezintă dovezi privind peste 900 de arestări arbitrare ale unor civili, inclusiv copii şi bătrâni; în majoritatea cazurilor, răspunzătoare de faptele respective este Federaţia Rusă.
OHCHR a înregistrat 864 de arestări arbitrare efectuate de militarii ruşi, de forţele de ordine şi de autorităţile penitenciare, care au comis şi „acte de tortură şi rele tratamente generalizate împotriva deţinuţilor civili".
Şi autorităţile ucrainene, în special Serviciul de Securitate, se fac vinovate de astfel de abuzuri, în general împotriva unor suspecţi de infracţiuni legate de război. Multe din cele 75 de arestări arbitrare dovedite au fost urmate şi de dispariţia celor reţinuţi, iar „peste jumătate" din suspecţi au fost maltrataţi sau chiar torturaţi de forţele de securitate în timpul interogatoriilor, în general imediat după arestare, arată raportul citat.
Concluziile OHCHR se bazează pe 1.136 de dialoguri cu victime, martori şi alte persoane, pe 274 de vizite la faţa locului şi 70 de inspecţii în spaţii de detenţie oficiale gestionate de autorităţile ucrainene, care au acordat acces „complet liber, dar confidenţial" în toate locurile şi la toţi deţinuţii, cu o singură excepţie.
Aceasta se referă la 87 de marinari civili ruşi obligaţi să rămână pe navă timp de câteva luni, în regiunea Odesa, înainte de a fi eliberaţi sau schimbaţi cu alţi prizonieri. Bogner nu a dat nicio explicaţie cu privire la interdiciţa de acces în cazul respectiv.
Autorităţile ruse nu au permis accesul în niciunul din locurile unde a fost solicitat de OHCHR.
Importante companii din domeniile energiei regenerabile, IT, agrobusiness sau infrastructură logistică, invitate să investească în R. Moldova
„Trenul Unirii”, cu vagoanele „Mihail Kogălniceanu”, „Vasile Alecsandri”, „Moş Ion Roată” și „Alexandru Ioan Cuza”, a pornit din București și va ajunge după-amiază la Iași
Criza umanitară din Transnistria, provocată de „Gazprom”, abordată la Davos: „Pe fundalul amenințărilor hibride și al interferențelor străine, R. Moldova își urmează ferm obiectivul de modernizare după modelul european”