Rubio reafirmă dorința de pace a SUA într-o convorbire cu Lavrov la Paris


Aflat la Paris pentru o întâlnire cu europenii şi ucrainenii, secretarul de stat american Marco Rubio a avut, de asemenea, o convorbire telefonică cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Potrivit Departamentului de Stat, Rubio a reafirmat dorinţa preşedintelui Donald Trump de a încheia războiul.
"Preşedintele Trump şi Statele Unite au prezentat acum tuturor părţilor liniile generale ale unei păci durabile", a precizat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce. "Primirea pozitivă la Paris a acestui cadru american demonstrează că pacea este posibilă dacă toate părţile sunt dispuse să colaboreze", a adăugat ea. "Acum, lumea civilizată aşteaptă să vadă dacă Rusia este cu adevărat serioasă", a subliniat Bruce.
Ministerul de Externe al Rusiei a afirmat că Lavrov i-a transmis lui Rubio că Moscova este dispusă să continue cooperarea pentru a elimina "cauzele" crizei din Ucraina şi că vor menţine legătura pe măsură ce urmează întâlniri americane şi europene cu oficiali ucraineni.
PRIMELE DISCUŢII CU EUROPENII LA MASĂ
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a găzduit joi întâlnirea cu Rubio şi emisarul lui Trump, Steve Witkoff, la Palatul Elysee, în timp ce oficialii europeni şi ucraineni au pledat pentru cauza Kievului. Aceste discuţii au fost printre primele convorbiri substanţiale şi în persoană, vizând demersul de pace al lui Trump cu europenii implicaţi. Au reflectat îngrijorarea crescândă a Europei cu privire la deschiderea administraţiei americane faţă de Moscova, după eşecurile anterioare ale lui Trump de a asigura o încetare a focului.
Trump, care a exprimat dorinţa de a pune capăt rapid conflictului din Ucraina, s-a arătat frustrat atât de Moscova, cât şi de Kiev. Chiar dacă retorica SUA s-a îndreptat spre acceptarea versiunii ruseşti a conflictului. Rusia a considerat întâlnirile de la Paris drept o ocazie pentru Witkoff să informeze europenii despre discuţiile recente cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Oficialii francezi au descris discuţiile de la Paris ca fiind „excelente”, subliniind că europenii au revenit la masa negocierilor privind viitorul Ucrainei. „Toată lumea doreşte să obţină pacea. O pace solidă şi durabilă. Întrebarea este despre eşalonare”, a declarat Macron. Un consilier de rang înalt al lui Macron a precizat că discuţiile au reflectat "o convergenţă reală" cu obiectivul lui Trump de a încheia războiul.
NEGOCIATORII SE VOR ÎNTÂLNI DIN NOU SĂPTĂMÂNA VIITOARE LA LONDRA
Deşi nu s-au oferit multe detalii despre conţinutul discuţiilor, un oficial francez a spus că negociatorii de top se vor întâlni din nou la Londra săptămâna viitoare. Macron a lucrat pentru a împiedica discuţiile bilaterale dintre SUA şi Rusia să excludă europenii în privinţa viitorului Ucrainei. „Ceea ce este nou este că Statele Unite, Ucraina şi europenii s-au întâlnit în jurul aceleiaşi mese”, a remarcat Jean-Noel Barrot, ministrul francez de externe.
Ucraina acceptase luna trecută o propunere Trump pentru o încetare a focului, însă Rusia a respins-o. Părţile au convenit doar asupra limitării atacurilor împotriva infrastructurii energetice şi marine, dar se acuză reciproc de încălcări. Kievul şi aliaţii săi europeni au sperat să convingă Washingtonul să adopte o poziţie mai fermă faţă de Moscova, subliniind un atac rusesc care a ucis 35 de persoane duminică în oraşul Sumî.
Atacul este posibil să fi intensificat nevoia de a găsi pacea, au spus oficialii americani. Zelenski a declarat că Rusia a redus atacurile asupra instalaţiilor energetice ucrainene, dar a continuat să lovească infrastructura civilă. El a adăugat„ că încălcările încetării focului de către Rusia vor fi discutate la Paris, însă Ucraina nu va negocia chestiuni teritoriale până la un armistiţiu.
ZELENSKI ACUZĂ CHINA CĂ FURNIZEAZĂ ARME RUSIEI
Liderul ucrainean a reiterat acuzaţiile conform cărora Witkoff „susţine naraţiuni ruseşti” despre conflict. De asemenea, a acuzat China că furnizează arme şi praf de puşcă Rusiei, aceasta fiind prima dată când învinovăţeşte deschis Beijingul de asistenţă militară directă pentru Moscova.
Andrii Iermak, şeful de cabinet al lui Zelenski, a precizat că s-a întâlnit la Paris cu consilierul pentru politică externă al lui Macron, Emmanuel Bonne, şi alţi omologi britanici şi germani. De asemenea, el a discutat şi cu Rubio şi Witkoff. „Am realizat un schimb de opinii vis-a-vis de paşii următori pentru o pace justă şi durabilă, inclusiv implementarea unei încetări complete a focului, implicarea unui contingent militar internaţional şi dezvoltarea unei arhitecturi de securitate eficiente pentru Ucraina”, a scris Iermak pe X.
În Washington, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a discutat despre eforturile pentru o "pace durabilă" în Ucraina cu omologul său francez, Sebastien Lecornu, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sean Parnell. Hegseth a încurajat Europa să-şi asume un rol mai important în apărarea continentului și a îndemnat Franța să crească cheltuielile de apărare.
Pe o platformă de socializare, Hegseth a menţionat că a avut o întâlnire „excelentă”, subliniind necesitatea ca europenii să îndeplinească un angajament de cheltuieli de apărare de 5% pentru a restabili descurajarea cu forţe convenţionale pregătite. Lecornu a numit discuţiile „productive” şi a declarat că acestea au inclus actualizări despre eforturile europene conduse de Franţa şi Marea Britanie pentru a oferi garanţii de securitate Ucrainei odată ce se ajunge la un armistiţiu.
DISCUŢII DESPRE IRAN
La Paris, oficialii americani au discutat, de asemenea, despre negocierile nucleare cu Iranul. Witkoff este aşteptat sâmbătă la Roma pentru o altă rundă de discuţii cu ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, despre programul nuclear iranian. S-au întâlnit timp de 45 de minute săptămâna trecută în Oman. Ambele părţi au caracterizat discuţiile recente ca fiind pozitive, dar au menţionat că orice acord concret este încă departe.
Trump, care a părăsit un acord nuclear anterior cu Iranul în 2018, a spus că este gata să utilizeze forţa dacă nu se ajunge la un nou acord. Washingtonul nu a informat ţările europene despre discuţiile nucleare din Oman înainte ca Trump să le dezvăluie public.









































































