Rubio promite statelor europene că SUA rămân în NATO, cerând creșterea cheltuielilor de apărare, în timp ce Rutte anunță investiții militare record în Europa


Secretarul de Stat american Marco Rubio le oferă asigurări statelor europene membre ale NATO, cu toate că Statele Unite ale lui Donald Trump așteaptă acum ca acestea să-și plătească cotizațiile.
„Președintele Trump a anunțat clar că susține NATO. Vom rămâne în NATO”, a declarat Rubio la sosirea sa la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor Afacerilor Externe ai Alianței Nord-Atlantice, pe fondul preocupărilor din Europa privind un eventual retragere americană. „Statele Unite sunt mai active în NATO ca niciodată. O parte din isteria și exagerările din presa mondială și anumite publicații din Statele Unite cu privire la NATO nu sunt justificate”, a precizat Rubio.
Aliații Statelor Unite au fost surprinși de la instalarea miliardarului republican la Casa Albă în ianuarie. Pe de altă parte, Canada și Groenlanda au fost menționate ca fiind amenințate de o posibilă anexare de către Statele Unite. Oficialii americani nu ezită să critice între ei europenii care nu își achită cotizațiile, așa cum au dezvăluit conversațiile lor pe mesageria Signal.
„DECLARAȚII DURE
Mark Rutte, secretarul general al NATO, a recunoscut că au existat declarații dure și că unii aliați de pe cealaltă parte a Atlanticului sunt îngrijorați de angajamentul pe termen lung al Statelor Unite în NATO. Acesta a asigurat că Statele Unite nu intenționează să se retragă brusc de pe continentul european și sunt total angajate în cadrul Alianței.
Rubio și Rutte au apreciat eforturile europenilor legate de cheltuielile militare. „Dacă ne gândim la miliardele de euro plătite în ultimele luni, asistăm probabil la cea mai importantă creștere a cheltuielilor apărării pe care o cunoaștem în Europa și Canada de la Războiul Rece”, a afirmat Rutte în prezența lui Rubio.
Rubio și-a reafirmat cerințele privind creșterea cheltuielilor pentru apărare. „Vrem să plecăm de aici știind că suntem pe calea cea bună pentru ca fiecare membru să își îndeplinească promisiunea de a atinge 5% din PIB cheltuieli de apărare”. Angajamentul european este mai mic, cu excepția Poloniei, care cheltuie 4,7% din PIB. Alte țări, precum Italia și Spania, alocă mai puțin de 2% din PIB pentru apărare.
Rutte intenționează să propună o alocare de 3,5% din PIB, însă nicio decizie nu este așteptată imediat. Aceasta va fi discutată în cadrul summitului de la Haga din iunie, care va avea loc în prezența lui Donald Trump.
Apropierea Statelor Unite de Moscova a creat neliniște printre aliații europeni ai Kievului. „Există un sentiment de neliniște” în Europa din cauza acestor negocieri între Statele Unite, Rusia și Ucraina, conform unui diplomat european. Europa se teme de un posibil acord de culise care să fie nefavorabil securității continentului și intereselor NATO.
Miniștrii NATO urmează să participe la o cină de lucru cu omologul lor ucrainean, Andrii Sîbiga, și cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas. O „Coaliție a Voluntarilor”, compusă din țări dispuse să ofere garanții de securitate Ucrainei, inclusiv prin trupe terestre, va avea o întâlnire săptămâna viitoare la Bruxelles, la nivel de miniștri ai Apărării.









































































