FOTO // Roșii cu formă de ARDEI, crescute nu departe de Chișinău
Tomate cu gustul tradițional românesc, însă cu forma unui ardei capia. Nu este vorba de un experiment exotic, ci de un soi 100% autohton la care au muncit timp de mai bine de două decenii cercetătorii de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău, România, aflat în curs de omologare.
Sub numele de Hera, soiul de roșii dezvoltat de cercetătorii buzoieni mai are cel puțin doi ani de așteptat până va putea ieși pe piață, însă are toate șansele să primească certificarea și să concureze apoi cu hibrizii din export, după cum a explicat dr. ing. Costel Vânătoru, cercetător în cadrul SCDL Buzău, pentru agrointel.ro.
„L-am înscris în vederea omologării la ISTIS (Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor) și așteptăm, fiind că timpul de testare este de doi ani. Va mai dura apoi doi ani până când primim și brevetul de invenție; dar ca să-l introducem în cultură, trebuie să așteptăm să primim certificatul de omologare. Am făcut niște răsaduri promoționale pentru moment. E un soi pe care l-am obținut mai demult, dar acum l-am înscris, pentru că nu stăm foarte bine cu resursele financiare”, a declarat dr. ing. Vânătoru.
Soiul Hera se remarcă în special prin forma alungită a fructelor, care te duce cu gândul mai mult la ardeiul capia decât la roșia convențională. Însă produsul prezintă toate calitățile tomatelor, fiind făcut special pentru a fi consumat în stare proaspătă, conținând nivele adecvate de zahăr și aciditate. Este un soi destul de adaptabil, putând fi cultivat atât în spații protejat, cât și pe câmp.
„Este un soi deosebit, cu creștere nedeterminată, deși trebuie copilit și palisat. Poate fi cultivat și în spații protejate și în câmp. Se remarcă prin forma fructelor – are fructul tip ardei capia, alungit. Un fruct foarte gustos, reprezintă tomatele românești cu gustul de altădată; se remarcă prin aromă. Gustul este specific pentru a fi consumat în stare proaspătă, pentru aceasta este el creat. Pentru asta, trebuie să întrunească anumite calități: să fie un soi dulce, dar și ușor acrișor cu aciditate; trebuie să îmbine armonios zahărul cu aciditatea. Fructul cântărește între 160 și 220 de grame”, a precizat cercetătorul SCDL Buzău.
Citiți continuarea AICI.
Clasificare tarifară eronată a mărfurilor importate: Vameșii au găsit încă 87,366 de milioane de lei în 2024, în urma unor controale suplimentare
Guvernul COMPENSEAZĂ cu până la 50 la sută creșterea tarifului la energia electrică consumată de agenții economici, pentru a preveni majorarea în lanț a prețurilor la diferite produse și servicii
Avertismentul Uniunii Europene: Zborurile civile deasupra Rusiei se confruntă cu riscuri ridicate