16:24:41 11.02.2025
Stiri

Românii, în centrul unei investigații de amploare internațională: Echipa care a rezolvat cazul MH17, implicată în furtul pieselor de muzeu!

Actualitate 11.02.2025 11:03 Vizualizări404 Autor: ZiarulNational
Românii, în centrul unei investigații de amploare internațională: Echipa care a rezolvat cazul MH17, implicată în furtul pieselor de muzeu!

Ancheta asupra furtului de artă de la Muzeul Drents va fi sprijinită de o echipă internaţională, asemănătoare cu cea utilizată în cazul catastrofei MH17 din 2014, conform RTV Drenthe. Acest tip de echipă reprezintă cel mai avansat instrument pentru anchete internaţionale în cazuri penale, fiind deja utilizat în investigaţia accidentului aviatic MH17. Acum, o astfel de echipă comună de anchetă a fost formată pentru investigația furtului de la Muzeul Drents din Assen.

Prin formarea acestei echipe, Ţările de Jos şi România pot colabora îndeaproape în cadrul anchetei. Echipa include judecători, procurori şi ofiţeri de poliţie din ambele ţări, ceea ce permite un schimb rapid de informaţii şi dovezi. Totodată, membrii echipei pot participa la investigaţii desfășurate în afara ţărilor lor. În acest caz, românilor li se permite să fie prezenţi în Ţările de Jos în timpul investigaţiilor poliţieneşti.

O echipă comună de anchetă se formează între două sau mai multe ţări pentru investigații internaţionale de anvergură. Acest lucru este întâlnit frecvent între ţările UE. De exemplu, o astfel de echipă a fost constituită pentru investigarea accidentului aviatic MH17, implicând și ţări din afara UE. De asemenea, o echipă similară a fost formată între Ţările de Jos şi Franţa pentru interceptarea mesajelor chat pe EncroChat. În fiecare an, se creează între optzeci și o sută astfel de echipe, majoritatea fiind utilizate în investigaţii legate de droguri, spălarea banilor şi fraudă. În 2023, aproape trei sute de echipe internaţionale erau active, dintre care 94 erau noi.

Trei suspecţi au fost arestaţi pentru furtul de artă de acum două săptămâni, iar poliţia caută un al patrulea suspect. Cele patru obiecte furate, inclusiv Coiful de la Coţofeneşti şi trei brățări din aur, nu au fost încă găsite. Acestea sunt asigurate pentru o valoare totală de 5,8 milioane de euro. Coiful de aur de la Coţofeneşti este emblematic pentru România, datând din cca. 450 î.Hr., și a fost piesa centrală a expoziţiei de la Muzeul Drents, asigurată pentru 4,3 milioane de euro. Povestea coifului este bine cunoscută în România, fiind inclusă în manualele şcolare. Expoziţia includea 673 de obiecte din antichitatea românească.

Conform RTV Drenthe, statul olandez este responsabil pentru daunele cauzate operelor de artă, estimate la puţin peste 9 milioane de euro. În caz de furt, pierdere sau deteriorare, guvernul trebuie să acopere daunele. Doar dacă acestea depăşesc 9 milioane de euro, intervine asigurarea Muzeului Drents. Întrucât operele furate sunt asigurate pentru 5,8 milioane de euro, nu este cazul.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md