Cetățenii cu pașaportul României, doriți în Marea Britanie şi după Brexit
Ce îi aşteaptă pe românii care locuiesc în Marea Britanie după Brexit? Temerile conaţionalilor au fost luate în calcul de guvernul de la Londra, care a organizat întâlniri cu membrii comunităţii româneşti, ca să le răspundă la întrebări. Mesajul a fost clar: britanicii vor ca românii să rămână în Regat şi după ieşirea din Uniunea Europeană.
Jumătate de milion de români şi-au luat viaţa de la capăt în Marea Britanie, pentru că acolo au găsit ce le lipsea acasă: un sistem în care să se poată dezvolta şi care să îi aprecieze la adevărata lor valoare.
Iunie 2016, data la care britanicii au decis să iasă din Uniunea Europeană, a adus multă îngrijorare în rândul concetăţenilor noştri mutaţi în Regatul Unit. Guvernul de la Londra a decis să liniştească spiritele şi organizează întâlniri între oficiali şi comunităţile de migranţi, ca să discute despre viitorul comun de după Brexit.
Suella Fernandes, subsecretar de stat Departamentul pentru ieşire din UE: „UK şi guvernul UK preţuiesc mult prezenţa românilor în Regatul Unit, contribuţia şi participarea lor în societatea noastră. Aşa cum am văzut în această seară, atât de mulţi membri de seamă ai comunităţii de români s-au adunat să celebreze această contribuţie de valoare. Sunt bineveniţi în UK şi ne dorim ca ei să rămână aici, aşa cum a spus premierul nostru. Sunt cetăţeni români care şi-au făcut un rost în UK, au prieteni, relaţii şi familii aici şi ne dorim să rămână”.
Cristina Irimie trăieşte la Londra de când avea 16 ani. Este omul la care apelează românii care au nevoie de informaţii despre noua lor ţară. Tot ea este cea care organizează cursuri profesionale şi încurajează fiecare membru al comunităţii româneşti să îşi obţină drepturile.
Cristina Irimie, antreprenor: „Ceea ce noi trebuie să cerem este să fim asiguraţi că ceea ce se vorbeşte la nivel de guvernare centrală se va întâmpla în practică şi mesajul trebuie promovat. În acelaşi timp a fost aşa, un optimism general, mare şi cred că nu înţeleg că de fapt noi vorbim despre vieţi. Toţi oamenii aceştia, şi eu mă refer la 500 de mii de români care trăiesc în Marea Britanie, sunt suflete, au o viaţă, au un viitor, nu sunt doar cifre pe o foaie de hârtie şi cred că aici noi va trebui să jucăm un rol important în a transmite care sunt problemele, care sunt grijile şi atunci când vom vedea, dacă vom vedea că ceea ce vorbesc la nivel central nu se întâmplă în practică, trebuie să ştim să intervenim punctual”.
Suella Fernandes, subsecretar de stat departamentul de ieşire din UE: „Regatul Unit iese din Uniunea Europeană pe 29 martie 2019, anul viitor, şi după acest punct sperăm că va fi un acord între UK şi UE, o perioadă de implementare, care va dura cam doi ani. În această perioadă de implementare, speranţa şi dorinţa noastră, chestiuni care acum fac obiectul acordurilor cu UE, sunt ca regulile legate de libera circulaţie şi dreptul oamenilor de a veni şi a pleca să rămână, în esenţă, aşa cum sunt astăzi. Aceasta este poziţia pentru cei care vin în UK din Uniunea Europeană”.
Românii din Marea Britanie ştiu că negocierile pentru ieşirea din UE sunt încă în derulare şi se susţin reciproc în această încercare grea, prin care sunt nevoiţi să treacă. Întâlnirile cu reprezentanţii guvernului din Regat îi încurajează şi îi mai liniştesc pentru că le arată că sunt luaţi în calcul ca membri importanţi ai societăţii britanice.
Sursa: digi24.ro
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”