România va trimite trupe pentru a apară Polonia de ruşi. Şeful NATO: „Kremlinul foloseşte forţa militară împotriva vecinilor”
Armata Română va juca un rol-cheie în apărarea flancului de est al NATO, au decis miniştrii Apărării din ţările Alianţei, reuniţi la Bruxelles.
Soldaţii români vor face parte din două dintre cele cinci unităţi multinaţionale desfăşurate de NATO pe flancul sau estic, că urmare a tensionării relaţiilor cu Rusia. Este vorba despre brigada care va staţiona în România, dar şi de un batalion staţionat în Polonia.
Decizia privind constituirea acestor unităţi a fost luată încă din luna iulie, la summit-ul de la Varşovia, dar participarea soldaţilor Armatei Române la unitatea din Polonia a fost anunţată abia miercuri, la reuniunea miniştrilor Apărării din statele NATO, desfăşurată la Bruxelles.
„Suntem îngrijoraţi de comportamentul Rusiei”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, precizând că Alianţa protejează aproape un miliard de oameni. „Forţele noastre vor fi cu adevărat multinaţionale şi vom trimite un mesaj fără echivoc: NATO e unit. Un atac împotriva unui aliat va fi considerat ca un atac împotriva noastră, a tuturor”.
Nu urmărim o confruntare cu Rusia. Nu vrem un nou război rece şi nu vrem o nouă cursa a înarmării aşa că tot ce face NATO e defensiv şi proporţional. În acelaşi timp, NATO trebuie să reacţioneze atunci când vedem o consolidare substanţială a forţelor militare ale Rusiei şi o modernizare a capabilităţilor lor militare şi, mai important, vedem că sunt dispuşi să folosească forţa militară împotriva vecinilor şi că au un discurs ameninţător”.
Componenta unităţilor multinaţionale:
Brigada din România va fi constituită pe baza Brigăzii 2 Infanterie „Rovine” (foto jos) şi va fi instalată la Craiova, sub comandă românească. Va cuprinde, pe lângă militarii români, soldaţi şi ofiţeri din Bulgaria, Polonia, Germania şi SUA.
Batalionul din Polonia, cu baza la Orzysz, la 100 de kilometri de graniţa cu enclava rusească Kaliningrad, va fi sub comandă americană. Vor participa la el forţe din SUA, România şi Marea Britanie.
Batalionul din Lituania va avea baza la Rukla. Comanda va fi germană şi va cuprinde trupe din Belgia, Croaţia, Franţa, Luxemburg, Olanda şi Norvegia.
Batalionul din Letonia va avea baza la Adazi. Va fi sub comandă canadiană şi la el vor participa trupe din Albania, Italia, Polonia şi Slovenia.
Batalionul din Estonia va fi sub comandă britanică şi va avea baza la Ţapa. Pe lângă militarii din Regatul Unit, vor mai participa la el şi cei din Danemarca şi Franţa.
Fiecare dintre aceste batalioane ar urma să aibă în jur de 1.000 de militari, în vreme ce brigada din România ar putea avea peste 4.000 – în condiţiile în care la ora actuală are deja 3.000. Desfăşurarea lor va începe „devreme în 2017” şi ar trebui să fie finalizată până în vara anului viitor.
Secretarul general al NATO a mai precizat şi că la reuniune s-a discutat „consolidarea prezenţei NATO în regiunea Mării Negre” – nu doar prin prezenţa brigăzii din România. „Lucrăm la măsuri în aer şi pe mare şi mă bucur că vă pot confirma că mai multe naţiuni şi-au indicat dorinţa de a contribui la prezenţa noastră în regiunea Mării Negre pe uscat, pe mare şi în aer, incluzând Canada, Germania, Olanda, Polonia, Turcia şi Statele Unite”.
Secretarul american al Apărării, Ash Carter, a precizat la aceeaşi reuniune că 900 de soldaţi din Regimentul 2 Cavalerie vor forma baza batalionului din Polonia, dar şi că în februarie, prima brigadă rotațională blindată va fi desfăşurată în Europa. Unităţi la nivel de companie vor fi detaşate în România, Bulgaria şi Statele Baltice.
„Ne-am angajat că un batalion din brigada rotațională blindată să se asocieze şi să se antreneze cu brigada multinaţională din România, că parte a prezenţei extinse orientată spre sud-estul NATO”, a precizat Carter.
Sursa: stirileprotv.ro
Ministrul de Externe de la București, Emil Hurezeanu, și Kaja Kallas, discuții despre strategia UE la Marea Neagră, extinderea UE cu R. Moldova și Ucraina și sprijinirea Chișinăului în actuala criză energetică
PLANURI // Investiții de milioane în școli, universități și grădinițe în 2025, alimentație gratuită pentru elevii din clasele a V-a – a IX-a și curriculum nou
NOU // Observatori delegați de MEC în toate clasele ce vor susține examene de absolvire a gimnaziului în 2025, examene evaluate extern la câteva discipline din colegii și centre de examinare dotate cu camere de luat vederi în șase universități