România va investi în R. Moldova MILIOANE de euro. Pentru ce vor fi cheltuiți banii
Guvernul României va finanţa construirea a patru piste de aterizare pentru elicopterele SMURD în R. Moldova, pentru a facilita intervenţia serviciului aerian în cazuri de urgenţă. Valoarea investiţiei este de zece milioane de euro, dar va contribui și Guvernul R. Moldova, scrie infoprut.ro.
Pistele vor fi construite la Chişinău, Bălţi şi Cahul, a precizat secretarul de stat al Ministerului de Interne de la Bucureşti, Raed Arafat, aflat într-o vizită la Chișinău.
De asemenea, proiectul de finanţare mai prevede şi renovarea a două secţii de primiri urgenţe şi achiziţionarea a zece ambulanţe SMURD şi a patru maşini de descarcerare.
Un alt subiect abordat în cadrul întâlnirii dintre Arafat şi ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a fost heliportul de pe acoperişul Institutului de Medicină de Urgenţă, care nu se află deocamdată în stare de funcţionare. Oficialul de Bucureşti a anunţat că experţi din România vor evalua în cel mai scurt timp calitatea construcţiei.
Cei doi oficiali au mai vorbit despre implementarea în Republica Moldova a sistemului de urgență 112. „Implementarea Serviciului de Urgenţă nu mai poate fi amânată. Obiectivul pe care ni-l propunem este să existe un serviciu integrat, cu dispecerate intergate, iar echipele de medici să muncească cot la cot cu pompierii, poliţia, astfel încât cazurile nefericite şi nerezolvarea unor situaţii medicale să rămână o istorie”, a menţionat ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan.
Specialiştii care vor activa în cadrul dispeceratelor „112” vor fi instruiţi, anul viitor, de către o echipă de experţi din România.
„Sistemul medical de urgenţă trebuie privit ca un sistem strategic, exact ca şi armata, poliţia, situaţiile excepţionale şi protecţia civilă. Orice ţară când îşi crează sistemul este foarte important să se gândească nu numai la urgenţele care se întâmplă în fiecare zi, ci şi la situaţiile excepţionale şi la dezastre. Acest sistem trebuie să ştie să reacţioneze corect la riscuri”, a declarat secretarul de stat al României, Raed Arafat.
Primul centru al Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare din R. Moldova a fost inaugurat la Bălți în august 2014. Pentru susținerea proiectului SMURD, Guvernul României a donat R. Moldova până acum cinci autospeciale performante pentru acordarea ajutorului în situaţii de urgenţă: două ambulanţe de tip „C” – pentru terapie intensivă, dotate cu echipament medical performant, iar altele trei, de tip „B” – care au la bază echipament de resuscitare pentru transportarea pacientului la spital.
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”