„România SPRIJINĂ Republica Moldova”, HARTĂ INTERACTIVĂ pe pagina web a DRRM de la București: Toate proiectele implementate din bani românești în stânga Prutului, adunate în același loc: Investiții directe de aproape 80 de MILIOANE de euro
Miile de proiecte finanțate cu zeci de milioane de euro de către autoritățile din România și implementate de-a lungul anilor în R. Moldova au fost sistematizate pe pagina oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, într-o hartă interactivă lansată marți, 3 noiembrie.
Harta interactivă „România sprijină Republica Moldova” permite vizualizarea sprijinului financiar acordat de România Republicii Moldova atât la nivel guvernamental, cât și la nivel descentralizat, în baza acordurilor de înfrățire între administrațiile publice locale de pe ambele maluri ale Prutului.
Harta este elaborată în conformitate cu datele oferite de instituțiile guvernamentale și administrațiile publice locale din România și va fi completată pe măsură ce vor parveni date noi.
Astfel, cu un singur click pe localitatea aleasă, puteți vizualiza informații detaliate despre proiectele finanțate de către partenerii din România.
Potrivit datelor adunate până acum de DRRM, Guvernul de la București a finanțat proiecte în valoare de peste 78,2 milioane de euro în R. Moldova, iar autoritățile locale din România - alte proiecte în sumă de peste 1,433 de milioane de euro.
„În virtutea funcției de secretar de stat al D.R.R.M. și cunoscând realitatea din Republica Moldova, am insistat, încă din prima zi, asupra realizării unui astfel de proiect, având ca obiectiv cartografierea tuturor finanțărilor românești în R. Moldova. Știm deja că România a reconfirmat, cu fiecare ocazie, angajamentul său ferm pentru sprijinirea parcursului european ireversibil al Republicii Moldova - declarativ și prin acțiune concretă. Prin urmare, este esențial ca eforturile susținute și sprijinul financiar din partea statului român să fie cunoscute de către toți cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova, Ana Guțu.
CITIȚI și Ambasadorul Ioniță, la 10 ani de parteneriat strategic: „Oare ce a mai făcut România în R. Moldova? Depinde pe cine întrebi. Politicienii au un răspuns sau mai multe, în funcție de culoarea sau agenda politică, oamenii simpli, beneficiari – altul”
Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova își exprimă convingerea, într-un comunicat de presă, că harta interactivă reprezintă o reușită, fiind pentru prima dată când asistența financiară a României în R. Moldova, la nivel central și local, se regăsește centralizată pe o hartă interactivă, iar informațiile pot fi accesate cu ușurință.
Amintim că, recent, a fost lansată și platforma 10ani.ro, dedicată aniversării a 10 ani de Parteneriat Strategic România - Republica Moldova, proiect finanțat de DRRM. Platforma găzduiește spoturi video care pun în valoare sprijinul financiar important al României acordat cetățenilor R. Moldova pe diferite domenii: educație, cultură, sistem sanitar, sănătate, infrastructură etc.
Astfel, în cei zece ani de parteneriat strategic, România a făcut investiții de zeci de milioane de euro în beneficiul celor circa trei milioane de locuitori ai R. Moldova.
Sprijinul constant, asumat și foarte responsabil acordat de România oamenilor din Republica Moldova, s-a materializat prin demararea, implementarea și finalizarea unor proiecte extrem de importante pentru comunitățile și întreaga societate din Republica Moldova, cum ar fi proiectul SMURD (13 500 de intervenții terestre pe teritoriul Republicii Moldova, 89 de intervenții aero-medicale și 35 de intervenții transfrontaliere începând cu anul 2014), renovarea a 933 de grădiniţe din R. Moldova (26 de milioane de euro) și donarea a 196 de microbuze școlare.
De asemenea, este vorba despre construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău (26,5 milioane de euro), acordarea a 20 de camioane pline cu ajutoare destinate luptei cu COVID-29 (3,5 milioane de euro), renovarea Sălii cu Orgă din Chișinău (un milion de euro) și a Muzeului Național de Artă al Moldovei (19 milioane de lei), construcția unui nou sediu pentru Teatrul muzical-dramatic „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul (800 de mii de euro), reabilitarea Scării-cascadă din Parcul Valea Morilor, Chișinău (peste 920 de mii de euro), construcția rețelei de apeduct și canalizare pentru 577 de gospodării din satul Roșu, raionul Cahul (700 000 de euro).
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”