România și Republica Moldova își coordonează eforturile pentru un control mai eficient la frontiera Galați - Giurgiulești


Camera Deputaților din România a ratificat, miercuri, proiectul de lege care aprobă Acordul dintre Guvernele București și Chișinău. Acesta vizează controlul coordonat pe teritoriul României, mai exact în punctul de trecere a frontierei de stat Galați – Giurgiulești (rutier), pe direcția de intrare în România. Documentul a primit susținerea a 293 de parlamentari.
Acordul, care a fost semnat la 20 noiembrie 2024 la București, are ca obiectiv facilitarea tranzitului de persoane și accelerarea circulației mărfurilor. Acest lucru face parte din eforturile de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Totodată, se urmărește sprijinirea economiei ucrainene, grav afectate de conflictele armate, în cooperare cu Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.
Conform raportului Comisiei de apărare, Acordul prevede realizarea unui control coordonat la punctul de trecere Galați - Giurgiulești. Acest acord stabilește cadrul juridic bilateral, modul de organizare a controlului, atribuțiile personalului implicat și protecția datelor personale, precum și procedurile de aplicare. „Prin acest Acord se creează cadrul juridic bilateral necesar implementării conceptului de control coordonat în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România, în același mod în care se desfășoară în prezent în punctul de trecere a frontierei de stat Albița (România) - Leușeni (Republica Moldova)”, se specifică în proiect.
Acordul este aplicabil pentru o perioadă de 12 luni de la momentul în care devine operațional. Prelungirea valabilității acordului pentru noi perioade de 12 luni se face prin acordul ambelor părți, bazându-se pe evaluarea comună a rezultatelor sistemului de control. Aceasta prelungire se realizează prin intermediul relațiilor diplomatice.
În cadrul Acordului, controlul coordonat este definit ca acel control la trecerea frontierei, efectuat separat de personalul statului de ieșire, urmat de personalul statului de intrare, dar desfașurat pe teritoriul unui singur stat.









































































