România și Germania optează pentru o „PACE justă” în Ucraina. Annalena Baerbock, la Chișinău: „Putin a început acest război și tot el trebuie să-l și încheie”; Luminița Odobescu: „Punctul de plecare e ceea ce dorește Ucraina”
România și Germania își doresc o „pace justă” în Ucraina, nu în condițiile puse de Vladimir Putin, cel care a început sângerosul război. Declarații în acest sens au fost făcute la Chișinău de către miniștrii de Externe ai Germaniei și României, Annalena Baerbock și Luminița Odobescu, în marja Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova.
„Lucrăm în fiecare zi pentru a aduce pacea. Dar Putin de fiecare dată a răspuns cu mai multă violență. Primele discuție au fost la Istanbul, în martie 2022. După asta au avut loc tristele evenimente de la Bucea și Irpin. În acești doi ani, am încercat să aducem copiii care au strămutați în Rusia. Au fost multe încercări de a aduce pacea. Noi, europenii, suntem pentru pace, dar rușii nu răspund la acest apel. Putin, care a început acest război, trebuie să-l și încheie, așa încât cetățenii din Ucraina și țările vecine să poată dormi liniștit și toată lumea să scape de efectele acestui război”, a declarat șefa diplomației germane la Chișinău.
În cadrul aceluiași eveniment, ministra de Externe a României, Luminița Odobescu, a fost și mai tranșantă.
„Este important și ce pace ne dorim. Punctul de plecare e ceea ce dorește Ucraina. E nevoie de o pace justă, durabilă, cuprinzătoare, care să fie în linie cu dreptul internațional și Carta Națiunilor Unite. Noi susținem suveranitatea și integritatea Ucraineni și e important ca anume acesta să fie punctul de plecare în orice negocieri de pace”, a punctat Odobescu.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România