România are grijă de asigurarea SECURITĂȚII energetice a R. Moldova. Bucureștiul intenționează să importe GAZE din Egipt, inclusiv pentru R. Moldova
România vrea să importe gaze naturale din Egipt, inclusiv pentru asigurarea securității energetice a R. Moldova, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită oficială la Cairo.
„Diversificarea resurselor de aprovizionare cu gaz va reprezenta atât pentru România, cât şi pentru Europa Centrală şi de Est, o soluţie de consolidare a securităţii energetice. Am discutat la Cairo, cu ministrul petrolului şi resurselor minerale, Tarek El Molla, despre modalităţi concrete de a cataliza relaţiile noastre tradiţionale prin proiecte comune în domeniul energiei. România este interesată ca, până la momentul la care vom valorifica gazele de mare adâncime din Marea Neagră, să completeze necesarul de consum utilizând terminalul de gaze naturale lichefiate (LNG) egiptean”, a precizat Ciucă.
Egiptul dispune de două facilități de producție de LNG, respectiv Damietta (capacitate de 7,5 miliarde metri cubi pe an), controlată de un joint-venture între spaniolii de la Union Fenosa Gas și italienii de la ENI (80%), plus 2 companii de stat egiptene, și Idku (5 miliarde metri cubi pe an), deținută de Shell (35,5%), Petronas (35,5%), companiile egipetene de stat Egas (12%) și EGPC (12%), precum și Total (5%), precizează Profit.ro.
Premierul Ciucă a adăugat că are încredere că, alături de partenerii egipteni, se vor găsi soluțiile necesare pentru suplimentarea cantității de gaze necesară României, precum și pentru a oferi sprijin Republicii Moldova.
„Având în vedere dinamica actuală a pieței regionale de gaze naturale, puternic marcată de agresiunea rusă asupra Ucrainei, concretizarea cadrului de cooperare în acest domeniu cu partenerii noștri egipteni aduce un plus de siguranță pentru consumatorii din România și va contribui la reducerea dependenței de gazele rusești″, a punctat Nicolae Ciucă.
„Expertiza de operare şi reţelele de transport de care dispunem sunt atuuri importante pentru a califica ţara noastră drept un partener al proiectelor dezvoltate în comun cu investitorii egipteni în domeniile petrol şi gaze. Consultările continuă la nivel de experţi, precum şi între Societatea Naţională Transgaz şi compania egipteană ENI, care asigură 60% din gazul necesar consumului acestei ţări. Memorandumul de înţelegere semnat între Transgaz şi Egas oferă o perspectivă certă de concretizare a proiectelor noastre", a adăugat Nicolae Ciucă.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski