00:18:31 23.11.2024
Stiri

România REFUZĂ o donație de 2,4 milioane de euro

Social 17.05.2015 09:40 Vizualizări2485 Autor: Ziarul National
România REFUZĂ o donație de 2,4 milioane de euro hotnews.ro


Un artist român, fiul unui pictor prestigios, încearcă de peste 20 de ani să facă o donație de 2,4 milioane de euro statului român, dar nu reușește să perfecteze documentele necesare, iar conducătorii Ministerului Culturii refuză să se implice.

Născut în anul 1914, pictorul Alexandru Țipoia a fost coleg de generație cu Ion Țuculescu, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu și alți artiști cunoscuți publicului larg. Deși specialiștii i-au apreciat întotdeauna lucrările, Țipoia nu s-a bucurat de aceeași notorietate. Motivul? Singurul care conta în anii comunismului: nu a acceptat linia impusă de partid. Și-a asumat, astfel, marginalizarea și chiar opresiunile regimului. Întreaga sa familie a avut de suferit. Tatăl lui a fost expropriat de moșii, fratele a fost închis șapte ani în pușcărie, iar Alexandru Țipoia, cu arta lui, a trebuit să întrețină o familie întreagă, în care nimeni nu mai avea niciun venit.

Anii de nedreptăți din vremea regimului totalitar au avut urmări chiar și după decembrie 1989: prima expoziție retrospectivă semnată Alexandru Țipoia a putut fi organizată abia în 1998, la cinci ani după moartea artistului, notează Digi24.ro.

Fiul pictorului, George Tzipoia este, la rândul său, artist. De mai bine de două decenii, se străduiește să facă opera tatălui său cunoscută. Se luptă să doneze statului român lucrările părintelui său, casa și colecțiile familiei, un patrimoniu estimat de specialiști la 2,4 milioane de euro.

„Tot ce-a mai rămas din casa noastră, cu opera lui, cu opera mea, cu mobile de epocă, documente, colecții de icoane pe sticlă, icoane pe lemn, documente fotografice, arhivă bogată, vastă, cu scrisori”, a enumerat George Tzipoia.

La prima vedere, o astfel de ofertă este de nerefuzat, dar autoritățile române nu mișcă un deget pentru a valorifica propunerea.

„Au fost vreo 6, 7, 8 miniștri ai Culturii care, toți, ne-au îndrumat pe drumuri greșite!”, a spus George Tzipoia.

Bărbatul a purtat tratative cu Primăria sectorului 6, în care se află casa familiei din strada Caranda. Inițial, edilii au acceptat donația, apoi și-au dat seama că a primi un patrimoniu cultural-artistic este, de fapt, de competența Primăriei Generale a muncipiului București.

La începutul anului 2014, donatorul a anunțat că acceptă o minimă recompensă pentru bunurile pe care vrea să le transmită statului român – să primească lunar echivalentul unui salariu mediu pe economie.

O instituție atât de importantă, cum este administrația generală a Bucureștiului, poate să asigure, în compensație, un minimum necesar pentru traiul zilnic al familiei. Nici cu pretențiile financiare reduse drastic nu s-a ajuns la un deznodământ favorabil: după ofertă, familia Tzipoia nu a mai primit niciun răspuns.


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md