10:58:58 11.01.2025
Stiri

România, Olanda și Letonia au ajutat R. Moldova, cu sprijinul financiar al UE, să-și fortifice sistemul financiar: „Am reușit să aducem mai multă încredere în stabilitatea sistemului și ajutăm R. Moldova să avanseze pe calea aderării la UE”

Actualitate 19.03.2024 14:17 Vizualizări1031 Autor: Ziarul National
România, Olanda și Letonia au ajutat R. Moldova, cu sprijinul financiar al UE, să-și fortifice sistemul financiar: „Am reușit să aducem mai multă încredere în stabilitatea sistemului și ajutăm R. Moldova să avanseze pe calea aderării la UE” BNM

Instituțiile din sectorul financiar, bancar și nebancar din R. Moldova și-au consolidat capacitățile și sunt pregătite să facă față oricăror provocări, grație Proiectului twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”, implementat timp de doi ani și jumătate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene (UE).

Proiectul dedicat Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a fost implementat de către consorțiul format din Banca Națională a României (BNR), în calitate de lider de proiect, împreună cu Banca Olandei (De Nederlandsche Bank - DNB) și Banca Lituaniei (Lietuvos Bankas - LB) în calitate de parteneri juniori, cu participarea experților Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) din România.

„În acești aproape trei ani, peste 130 de experți au lucrat... aș putea spune chiar zi de zi, multe ore pe zi, pentru ca unele dintre cele mai importante măsuri care deja funcționează în statele membre ale UE să se regăsească și în BNM. Mă refer la supravegherea macroprudențială, elemente de stabilitate financiară pentru piața bancară și nebancară. Mă gândesc cu drag la unul din cele mai frumoase proiecte din cadrul acestui twining – dosarul de aplicare pentru apartenența la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA). Pe 30 ianuarie curent, am depus acest dosar, deja am avut discuții la Bruxelles și suntem foarte hotărâți să avem un răspuns în acest an. Facem tot ce ne stă în putință să fie un răspuns favorabil, astfel încât R. Moldova să devină parte a SEPA. Pentru mediul de afaceri, pentru toți cetățenii înseamnă plăți mai sigure, mai ieftine și înseamnă o conectare cu UE”, a declarat astăzi Anca Dragu, guvernatoarea BNM, în cadrul unui eveniment de încheiere a proiectului de twinning.

Adam Grodzicki, șef adjunct al Secției cooperare din cadrul Delegație UE în R. Moldova a menționat că proiectul respectiv a inclus și sprijin tehnic pentru a consolida capacitățile tehnice ale BNM în ceea ce privește supravegherea sistemelor de plată și a structurilor financiare, inclusiv a instituțiilor creditare nebancare, cu accent pe prevenirea spălării banilor.

„Proiectul a avut drept scop consolidarea supravegherii guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar al R. Moldova. UE a investit 1,8 milioane de euro pentru acest proiect în vederea facilitării unor reforme structurale, pentru a aduce beneficii atât mediului de afaceri, cât și cetățenilor. (...) Am reușit să consolidăm instituțiile sectorului financiar, să aducem mai multă încredere în această stabilitate și, într-un final, ajutăm R. Moldova să avanseze pe calea aderării la UE”, a afirmat Adam Grodzicki, care s-a arătat sigur că aderarea R. Moldova la SEPA va avea beneficii nu doar pentru cetățeni, dar va impulsiona și dezvoltarea economiei statului nostru.



Președintele CNPF, Dumitru Budianschi, a evidențiat, în cadrul aceluiași eveniment, rezultatele proiectului pentru instituția pe care o conduce, mulțumind partenerilor care au contribuit la actualizarea cadrului de reglementare a domeniului asigurărilor, îmbunătățirea cadrului de reglementare pentru guvernanța sectorului de creditare nebancară, înregistrarea de progrese importante în domeniul prevenirii, combaterii spălării banilor și finanțării terorismului. Totodată, potrivit lui Budianschi, CNPF și-a îmbunătățit și fortificat capacitatea instituției privind supravegherea și reglementarea domeniului de protecție a consumatorilor financiari.

CITIȚI și Leonardo Badea, viceguvernatorul BNR, despre perspectivele pentru dezvoltarea și consolidarea sistemului financiar al R. Moldova: „Suntem hotărâți să vă ajutăm să depășiți provocările viitoare și să exploatați oportunitățile care vor apărea”

Leonardo Badea, viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR), partener-senior al proiectului, a mulțumit fostului guvernator, Octavian Armașu, și Ancăi Dragu pentru colaborare în cadrul proiectului care „a venit ca o continuare naturală” a efortului României „derulat de-a lungul acestor decenii de sprijinire a parcursului european, de modernizare, deschidere și dezvoltare a R. Moldova”.

Potrivit lui Leonardo Badea, BNR a ajutat BNM la elaborarea strategiei de politică macroprudențială, dezvoltarea cadrului de testare la stres, a reglementărilor necesare sistemelor de plăți, elaborarea metodologiilor și reglementărilor necesare supravegherii organizațiilor de creditare nebancară, creșterea capacității instituționale și consolidarea stabilității financiare, precum și pregătirea dosarului de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro.

„De BNM ne leagă, așa cum se știe, o colaborare istorică strânsă. Cei peste 30 de ani de cooperare instituțională bilaterală se evidențiază parteneriatele strategice pentru dezvoltarea și extinderea colaborării în domenii de interes reciproc. Aceste parteneriate au reprezentat o bază solidă pentru acest proiect, precum, sunt convins, și pentru cele ce vor urma. Pentru România, acest proiect a venit ca o continuare naturală a efortului derulat de-a lungul acestor decenii de sprijinire a parcursului european, de modernizare, deschidere și dezvoltare a R. Moldova”, a declarat viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea.

Potrivit Mariei-Elena Georgescu, expert al BNR și lider de proiect din partea statelor membre ale UE, Proiectul twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar” a ajutat la înregistrarea unui „avans important” în parcursul european al R. Moldova pe linia reformării sistemului financiar și alinierii acestuia la standardele UE.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md