România investește în cea mai râvnită resursă a planetei: „Putem să devenim un lider la nivel european în domeniul industriei producătoare de baterii pentru stocarea energiei electrice”
Ministerul Energiei de le București a semnat șase contracte în valoare de peste 600 de milioane de lei pentru dezvoltarea lanțurilor industriale de producție, asamblare și reciclare a bateriilor, precum și pentru noi capacități de stocare a energiei electrice în baterii, a anunțat ministrul Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.
Conform unui comunicat al Ministerului Energiei, au fost semnate patru contracte de finanţare, cu o valoare a ajutorului de stat de peste 470 milioane de lei, din apelul aferent investiţiei 4.1 din PNRR pentru producţia de baterii româneşti.
„România poate să devină un lider la nivel european în domeniul industriei producătoare de baterii pentru stocarea energiei electrice. Am reuşit prin acest apel să accelerăm acest proces şi să punem România pe harta marilor producători de baterii la nivel mondial. Mai mult, pentru prima dată, anul acesta, folosim în mixul energetic din sistemul naţional energie din noile capacităţi de stocare. Faptul că dispunem de tehnologie pentru baterii produsă în România, alături de voinţa clară a companiilor de a investi în capacităţi de stocare, ne consolidează poziţia de jucător european important pe acest segment", a declarat Sebastian Burduja.
Ministerul Energiei va finanţa proiecte cu o valoare totală de 985 de milioane de lei românești (197,98 de milioane de euro), din care valoarea finanţării din PNRR este de 485,32 de milioane de lei (97,54 de milioane de euro), pentru o capacitate operaţională nou instalată de stocare a energiei electrice de 3,33 GW/an.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”