România asigură tot necesarul de gaze al R. Moldova și acoperă o bună parte din deficitul de energie electrică de aproximativ 600 MW. Ministrul Sebastian Burduja: „Ca români, avem datoria morală de a-i sprijini pe frații noștri”
România livrează energie electrică Republicii Moldova, acoperind o bună parte din deficitul de aproximativ 600 MW, rezultat din stoparea gazului rusesc către Transnistria, și asigură întreaga cantitate de gaze necesară statului nostru, cu exporturi zilnice de aproximativ 5 milioane Nm3, anunță ministrul Energiei de la București, Sebastian Burduja.
„Frații noștri de peste Prut trec în aceste zile printr-o perioadă grea, din cauza șantajului energetic rusesc. Ca români, avem datoria morală de a-i sprijini pe frații noștri să depășească această criză și să devenim independenți energetic pe ambele maluri ale Prutului, și asta cât mai repede”, a scris luni, 13 ianuarie, ministrul Burduja pe pagina sa de Facebook.
Oficialul de la București susține că discută „aproape zilnic” cu prim-ministrul Dorin Recean pentru a găsi împreună soluții.
„Nuclearelectrica exportă peste Prut 100 MW bandă pe tot parcursul sezonului rece, iar centrala pe gaz de la Brazi a încheiat un contract suplimentar pentru încă 30 MW. Diferența se acoperă de pe piață. (...) Am operaționalizat totodată trei linii de 110 kV, care se interconectează cu rețeaua de peste Prut, pentru a susține necesarul de export dinspre România către Republica Moldova. Capacitatea de export a acestor linii va crește de la 100MW la 200MW până la finalul acestui an, ca urmare a finalizării investiției LEA 400kV Smârdan-Gutinaș, proiect strategic pentru toată zona Moldovei și pe care ne străduim să îl accelerăm. Practic, creșterea de 100MW va putea acoperi până la (încă) 10% din consumul Republicii Moldova. De asemenea, realizarea liniei de înaltă tensiune de 400 kV Suceava-Bălți este o prioritate de grad zero, deoarece va oferi o legătură directă și sigură între sistemele energetice ale României și Moldovei. Termenul de finalizare rămâne 2027”, a detaliat ministrul Burduja.
Aceeași sursă a ținut să precizeze că propunerea făcută împreună cu premierul Dorin Recean Comisiei Europene de a permite o scutire de la achiziția certificatelor de CO2 pentru energia produsă în România și livrată în Republica Moldova, pentru a reduce în jumătate costurile de achiziție a energiei de la Complexul Energetic Oltenia, a fost respinsă pentru a nu crea un precedent la nivel european. În pofida acestui fapt, România caută soluții pentru a putea sprijini Republica Moldova cu energie la prețuri rezonabile: „Și sunt convins că le vom găsi împreună cu Uniunea Europeană”.
Cât privește sectorul gazelor, gazoductul Iași-Ungheni are o capacitate de interconectare de 6 milioane Nm3, ceea ce acoperă întreg consumul dintre Prut și Nistru.
„Practic, România a reușit să furnizeze întreaga cantitate de gaze necesară fraților noștri, cu exporturi zilnice de aproximativ 5 milioane Nm3. În termeni comerciali. Gratis au dat gaz doar rușii, doar ca nu a fost gratis, a venit cu nota de plată ascunsă a șantajului energetic”, a punctat ministrul Energiei al României.
DOC // Trei MINIȘTRI din Guvernul Recean au fost EXCLUȘI din Consiliul Suprem de Securitate. Cine face parte din CSS
R. Moldova apelează la energia de URGENȚĂ, care este foarte scumpă. Deficitul total constituie 484 MWh
Uniunea Europeană oferă un nou ajutor umanitar pentru Republica Moldova și Ucraina, în valoare de 148 de milioane de euro