România ar putea intra complet în Schengen mai curând decât se așteaptă toată lumea. Precizările făcute de noul comisar european pentru migrație
La summit-ul organizat de Ungaria, care va avea loc la Budapesta, pe 22 noiembrie, se discută posibilitatea ca Viena să renunțe la blocarea controversată a aderării complete la Schengen pentru România și Bulgaria, conform informațiilor publicate de cotidianul austriac Kleine Zeitung.
Magnus Brunner, noul comisar european pentru migrație, numit de Austria și membru al partidului cancelarului Nehammer, a fost audiat marți, 5 noiembrie. El a răspuns întrebărilor adresate de deputații europeni la Bruxelles și a spus că va susține acest demers, relatează antena3.ro.
Pe lângă poziția lui Brunner referitoare la procedurile de azil în țările terțe și la protecția frontierelor externe, la summit-ul de la Budapesta se va discuta și despre integrarea completă a României și Bulgariei în spațiul Schengen. Cererea lui Brunner de a aborda această problemă înainte de audiere a stârnit controverse în Austria. El a contrazis astfel poziția cancelarului Karl Nehammer și a ministrului de Interne Gerhard Karner, precum și pe cea a propriului său partid, care blochează de aproape doi ani aderarea completă a celor două țări la Schengen.
Această blocadă ar putea fi ridicată în curând. După cum a aflat „Kleine Zeitung”, o întâlnire a miniștrilor de interne ai Austriei (Karner), României (Marian-Cătălin Predoiu) și Bulgariei (Atanas Ilkov) are loc sub patronajul și participarea Ungariei, țara care deține președinția UE. Vor să se întâlnească la Budapesta pe 22 noiembrie – cu două zile înainte de alegerile din Stiria. Când a fost întrebat, biroul lui Karner a confirmat participarea la summit.
„Suntem pe drumul cel bun, dar încă nu am ajuns la capătul acestuia”, a declarat Karner despre întâlnirea planificată. Ministrul a afirmat că veto-ul referitor la aderarea completă a României și Bulgariei „a fost și este corect”, subliniind, însă, că multe lucruri s-au îmbunătățit de atunci.
Printre altele, Karner a declarat că numărul cererilor de azil a înregistrat o scădere semnificativă în ambele țări, Bulgaria având cu 43% mai puține, iar în România, cifra a scăzut cu 74%.
În lumina acestor date și a participării Austriei la întâlnire, este posibil ca Viena să renunțe la dreptul de veto. Blocarea ar putea fi complet eliminată, dar este probabil să fie asociată cu alte solicitări. Decizia privind aderarea completă (cu sau fără condiții) ar putea fi luată în cadrul următorului Consiliu JAI din 12 decembrie, conform informațiilor din presa austriacă.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”