România, alături de Rusia și Ucraina în TOPUL MONDIAL al transferurilor
După trei ani de declin consecutiv, remitențele trimise către Europa și Asia Centrală (ECA) au crescut cu 20,9% anul trecut, cele mai mari transferuri de bani în regiune fiind către Rusia (opt miliarde de dolari), Ucraina (7,9 miliarde de dolari) și România (4,9 miliarde de dolari), potrivit unui raport publicat de Banca Mondială (BM).
Creșterea remitențelor s-a datorat aprecierii euro și a rublei față de dolar, avansului economic solid și perspectivelor de angajare în țările în care lucrează cei care trimit bani în Europa și Asia Centrală, se arată în raport, transmit AFP și Bloomberg.
Perspectivele pentru 2018 - 2019 sunt pozitive, dar creșterea nivelului remitențelor ar urma să fie moderată, în urma stabilizării creșterii PIB-ului în zona euro, Rusia și Kazahstan.
Cursul de schimb rublă - dolar rămâne un factor crucial, care influențează perspectiva, apreciază BM.
Anul trecut, cei 266 de milioane de migranți au trimis către țările emergente și în curs de dezvoltare o sumă record: 466 de miliarde de dolari, după trei ani de declin, datorită accelerării creșterii economiei globale, se arată în raport.
Pentru acest an se previzionează tot o sumă record: 485 de miliarde de dolari.
Anul trecut, cele mai mari creșteri ale remitențelor s-au înregistrat în Europa și Asia Centrală (21%) și Africa sub-sahariană (11%).
„Redresarea generală a remitențelor este mai bună decât ne-am așteptat. Ea este condusă de avansul mai solid din UE, Rusia și SUA, de prețul mai ridicat al țițeiului și de aprecierea euro și a rublei”, apreciază BM.
Țările cu cele mai mari transferuri de bani în 2017 au fost India (69 miliarde de dolari), China (64 miliarde de dolari), Filipine (33 miliarde de dolari), Mexic (31 miliarde de dolari), Nigeria (22 miliarde de dolari) și Egipt (20 miliarde de dolari).
Cele mai mari ieșiri au fost din SUA (67 miliarde de dolari) și Arabia Saudită (38 miliarde de dolari).
Sursa: business24.ro
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski