România, a 12-a Conferință consacrată absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova, organizată la Piatra Neamț: Experiența Județului Neamț, prezentată primarilor din zeci de localități din stânga Prutului
Zeci de primari din opt raioane ale Republica Moldova, precum și angajați ai mai multor ministere au participat marți, 12 martie, la cea de-a 12-a conferință la nivel înalt „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova – țară candidată la UE”, organizată de România și găzduită de această dată de Consiliul Județean Neamț.
În cadrul Conferinței, cu participarea oficialităților locale și județene din Neamț și a 42 de primari din Republica Moldova, a fost prezentată experiența Județului Neamț în atragerea fondurilor europene și au avut loc discuții punctuale privind depunerea de proiecte în comun de către partenerii de pe ambele maluri ale Prutului.
Întrunirea a fost organizată în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST și Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) din Republica Moldova.
„Evenimentul a fost extrem de important pentru noi, atât prin participarea numeroasă - circa 150 de persoane din țară și de peste Prut - cât și prin faptul că au venit reprezentanți ai opt raioane din Republica Moldova, cu cele mai multe dintre ele Consiliul Județean Neamț având încheiate parteneriate și acorduri de cooperare. Subiectele abordate în cadrul întrunirii s-au axat pe modelele de bune practici ale Consiliului Județean Neamț în privința atragerii de fonduri europene. Pentru mine și vicepreședinții Adrian Păduraru și Dragoș Chitic a fost o ocazie de a prezenta pe scurt investițiile pe care le derulăm cu finanțare europeană în toate domeniile de activitate. Le-am prezentat participanților câteva dintre proiectele din domeniul infrastructurii rutiere, din sănătate, cultură, educație și sunt convins că au plecat din Neamț cu multe idei pe care le vor pune în aplicare în raioanele pe care le reprezintă”, a declarat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.
Printre cei care au luat cuvântul la conferință se numără atât reprezentanți ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, care au prezentat oportunitățile de accesare a fondurilor europene de către Republica Moldova, cât și din partea oaspeților: Ghenadie Sîrbu (Ministerul Mediului al Republicii Moldova, Direcția coordonarea politicilor publice și integrare europeană), Tatiana Rotari (Cancelaria de Stat, Guvernul Republicii Moldova, șefa Oficiului Teritorial Ungheni), Iurie Calestru (director de programe la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor – IDEP Moldova), Nicolae Drăgănel (președintele Consiliului Raional Călărași), Adrian Olărescu (vicepreședintele Consiliului Raional Cimișlia), Alexandru Catan (președintele Consiliului Raional Căușeni), Sergiu Grigoriev (președintele Consiliului Raional Dubăsari), Nicolae Melnic (președintele Consiliului Raional Edineț), Ion Cojocari (vicepreședintele Consiliului Raional Glodeni), Iurie Levinschi (președintele Consiliului Raional Hâncești) și Ion Diavor (președintele Consiliului Raional Nisporeni).
Vorbitorii din R. Moldova au menționat rezultatele obținute în comun cu partenerii din România și au precizat necesitatea unor cursuri pentru dobândirea competențelor în domeniul managementului proiectelor, creării competențelor, schimbului de bune practici cu omologii din România și al extinderii rețelei de cooperare pentru viitoarele parteneriate.
„Este o vorbă din bătrâni: Sângele apă nu se face! Dragostea dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului nu va dispărea până la sfârșitul timpului“, a ținut să puncteze la finalul evenimentului Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania