Rodica Berdilo, care a anulat rezultatele alegerilor din 2018 pentru Primăria Chișinău, insistă să fie judecător până la atingerea plafonului de vârstă: „Cu experiența pe care o am acum, poate aș vedea cu alți ochi dosarul”
Judecătoarea Rodica Berdilo, devenită cunoscută opiniei publice după ce a anulat rezultatele alegerilor pentru Primăria Chișinău în vara anului 2018, decizie care a dus atunci inclusiv la suspendarea finanțării R. Moldova de către UE și a fost criticată de partenerii de dezvoltare, insistă și acum pe faptul că a procedat „corect”.
Audiată astăzi de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce candidatura sa a fost respinsă de președinta Maia Sandu pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă și a depus o cerere repetată, Berdilo a subliniat că, dacă acea decizie era „greșită”, urma să fie „corectată” de instanțele superioare, lucru care nu s-a întâmplat, și că nu a existat vreo plângere la Inspecția Judiciară pe acest dosar.
„Dacă aș fi greșit nu cu intenție, nu cu rea-credință, urma să fie corectată această hotărâre”, a afirmat Berdilo.
Membru CSM, Ion Guzun, a punctat că argumentul lui Berdilo nu rezistă, întrucât R. Moldova a fost condamnată de mai mult ori de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru dosare cu aceeași soluție pronunțată de toate instanțele naționale.
CITIȚI și AUDIO // O nouă SCURGERE de informații, în care protagoniști ar fi Igor Dodon și Ion Ceban. Șeful statului ar fi știut că Năstase NU va fi lăsat să conducă Primăria Chișinău și că alegerile vor fi ANULATE
Întrebată de președintele interimar al CSJ, Sergiu Caraman, dacă și astăzi ar lua aceeași decizie în cazul alegerilor din 2018, Berdilo a evitat să dea un răspuns tranșant.
„Odată ce este o hotărâre, eu nu pot să vin acum cu o altă hotărâre, să expun o altă soluție pe acest dosar. Cu experiența pe care o am acum poate aș vedea cu alți ochi, dar nu pot să vă spun, neavând în față acest dosar spre examinare. Posibil că aș privi altfel unele aspecte, dar nu pot să spun că aș emite o altă soluție în timp ce am emis deja una”, a răspuns ea.
În continuare, Ion Guzun a remarcat faptul că toate părțile implicate în acest dosar, inclusiv Comisia Electorală Centrală, nu au solicitat invalidarea alegerilor, însă, în loc să pedepsească un candidat pentru faptul că ar fi făcut agitație electorală, așa cum se invoca, judecătoarea a ales să pedepsească cetățenii care au votat, deși putea dicta, de exemplu, repetarea turului doi al alegerilor.
„Eu, în baza Codului Electoral, care prevede că nu se permite agitație electorală, trebuia să țin cont de prevederile Codului, chiar dacă părțile au solicitat (validarea alegerilor – n.r.)”, a răspuns nesigură Berdilo.
Judecătoarea nu se simte vinovată nici pentru faptul că R. Moldova a rămas fără finanțare de la UE atunci, decizie luată la recomandarea Parlamentului European din cauza acestei decizii de judecată.
„Îmi amintesc că a fost ceva, dar acolo nu era indicată doar această hotărâre, mi se pare că erau mai multe lucruri punctate din acea perioadă. (...) Eu înțeleg că dumnealor s-au expus în contextul politic de atunci, inclusiv această hotărâre, și au înghețat această finanțare care, dacă nu greșesc, peste un an, când deja a fost schimbată puterea, această finanțare a fost dezghețată. Acele alegeri au fost pentru un an, pentru că precedentul primar avusese dosar penal și îi rămăsese un an ca să-și exercite mandatul. Alegerile au fost pentru un an. În următorul an, cetățenii și-au exprimat dreptul de vot pentru aceiași candidați electorali, și-au exprimat dreptul lor de vot”, s-a apărat Rodica Berdilo.
Amintim că, în urma alegerilor anticipate din 2018, Andrei Năstase a obținut 52,57% în fața contracandidatului său, socialistul Ion Ceban, care a fost susținut de 47,43% de alegători. Ultimul a depus cerere în judecată, iar Rodica Berdilo a invalidat mandatul acestuia pe 19 iunie 2018, deoarece Năstase a făcut un live pe Facebook în ziua alegerilor și îndemna oamenii să iasă la vot. Peste un an, Ceban l-a învins pe Năstase în cursa pentru Primăria Chișinău.
Menționăm că CSM examinează astăzi cererile mai multor judecători respinși anterior de președinta Maia Sandu pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Deciziile CSM în cazul acestora urmează să fie pronunțate până la sfârșitul acestei zile.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania