02:03:06 19.01.2025
Stiri

SUCCES // Roboțel genist din R. Moldova, la competiție în SUA

Social 27.02.2016 12:37 Vizualizări4188 Autor: Stela Mihailovici
SUCCES // Roboțel genist din R. Moldova, la competiție în SUA

Inventator // Fiul regretatului deputat Ion Butmalai va reprezenta R. Moldova la un concurs de inginerie din America

O jucărie defectată care a bucurat cândva un copil a fost transformată într-un roboțel care poate detecta și dezamorsa bombe. Mașinăria creată de un elev din Chișinău ar putea deveni un partener de încredere al geniștilor din Armata Națională, dacă testele la poligon vor avea succes.

Invenția lui Dan Butmalai, elev în clasa a XI-a la Liceul Academiei de Științe, a cucerit juriul la concursul de Ştiințe și Inginerie „Mold SEF” organizat de Ministerul Educației. Dintre cele 53 de lucrări prezentate la competiție, roboțelul genist a fost cel mai ingenios și va ajunge peste Ocean, la Concursul internațional „Intel ISEF”, care se va desfășura în luna mai curent în orașul Phoenix din Arizona.

Cinci luni de muncă

La prima vedere, robotul pare o mașină obișnuită cu telecomandă, doar că ascunde în interior câteva piese electronice pe care Dan le-a aranjat cu grijă și le-a făcut să funcționeze în armonie cu un detector de metale.

De la idee și până la realizarea mașinăriei care „poate găsi rămășițele artileriei și minele neexplodate, detonându-le de la distanță, fără a pune în pericol viața genistului”, așa cum ne spune tânărul inginer, nu a fost decât puțină muncă.

„Priveam un film documentar la „Discovery” despre o asociație care încerca să dreseze șobolani, pentru ca aceștia să poată găsi mine. Doar că acele rozătoare trăiesc doi-trei ani și nu-i rentabil să le dresezi. Atunci m-am gândit că aș putea crea un utilaj care să identifice obiectele explozibile și să salveze multe vieți”, povestește Dan Butmalai cum i-a venit ideea proiectului prezentat la „Mold SEF”.

În mare grabă i-a povestit despre inițiativă profesorului Sergiu Cârlig, care l-a încurajat să încerce, chiar dacă a fost sceptic în privința succesului unui asemenea proiect. Profesorul i-a adus lui Dan o mașină jucărie, demult defectată, tocmai bună pentru a fi transformată în robot. Inițial, tânărul a reparat echipamentul de ghidaj al mașinii cu telecomandă, a comandat pe internet mai multe piese, care i-au fost livrate din străinătate, iar peste cinci luni, robotul a fost gata.

„În fiecare zi sau maximum o dată în două zile, petreceam câteva ore în laborator, după lecții, pentru a lucra la proiect”, precizează Dan. În seara din ajunul concursului, a muncit chiar zece ore în laborator, până a reparat o piesă care se defectase.


1 000 de lei

Dispozitivul de căutare al robotului folosește undele electromagnetice. Mașinuța se deplasează pe locul unde este identificată o bombă, lasă acolo o capsulă cu substanțe speciale folosite în pirotehnie și se îndepărtează de obiectul explozibil. Ulterior, genistul poate detona bomba de la distanță. Pare complicat când descrii metodologia, în realitate „roboțelul minune made in Moldova” este simplist.

Piesele utilizate în construcție au costat în jur de o mie de lei, ne-a dezvăluit cel care l-a creat. „Până în luna mai, când voi pleca în America, urmează să modific sistemul modular al robotului, cu piese mai noi și mai sofisticate, dar carcasa va rămâne. Mă gândesc să-i instalez o cameră video. Dacă aș avea posibilitatea să schimb un anumit detaliu din construcție, robotul ar putea fi ghidat cu telecomanda de la câțiva kilometri. Acum îl pot conduce de la 20-30 de metri”, ne spune elevul inginer.

Un alt avantaj al mașinăriei create de Dan este greutatea. Roboțelul cântărește mai puțin de cinci kilograme. Acesta este un element extrem de important. Un utilaj mai greu poate provoca explozia, atunci când ajunge pe o bombă.

Testare în aprilie

Dan Butmalai a fost vizitat miercuri la liceu geniștii Armatei Naționale, care au fost curioși să-i analizeze invenția. Experții i-au apreciat munca și au venit cu câteva sugestii pentru îmbunătățirea capacităților robotului.

„Mi-au spus că mașinuța poate fi folosită liber la dezamorsarea bombelor vechi, mai ales că la noi sunt multe de pe timpul războiului”, afirmă tânărul inginer, care a și primit o ofertă din partea reprezentanților Armatei Naționale – să testeze robotul pe poligon în luna aprilie.

Dan Butmalai recunoaște că mașinării pentru identificarea bombelor și detonarea lor de la distanță există pe piață, însă costul acestora se ridică la sute de mii de dolari. El poate crea un prototip cu 500 de dolari. Cu atât mai mult că R. Moldova este un stat sărac, iar geniștii Armatei Naționale nu au în dotare niciun robot de acest fel.

„Pot fi salvate mii de vieți”

Fiind modest, tânărul ne spune că nu s-a înscris la concursul de inginerie „Mold SEF” pentru a-l câștiga, ci mai mult pentru a comunica societății o gravă problemă: securitatea oamenilor.

„Conflictele militare, care în ultimul timp sunt tot mai frecvente, transformă câmpuri și păduri întregi în zone foarte periculoase. Zeci de sate rămân fără terenuri agricole, mii de oameni devin invalizi, mii de copii nu pot ajunge la școlile din satele vecine. Din anul 1975, circa două milioane de oameni au avut de suferit din cauza terenurilor minate și abandonate de forțele armate. Trebuie să fie mediatizată această problemă”, punctează Dan.

La etapa internațională a concursului, care se va desfășura în perioada 8-13 mai în Phoenix, Arizona, elevul se bazează atât pe forțele proprii, cât și pe noroc. „Concurența e foarte mare în SUA, dar totul depinde de inventivitate, cât de bine pregătești prezentarea și cât noroc ai”, zâmbește micul inginer.

„Abonament” la concurs

Alături de Dan Butmalai, în SUA vor pleca încă două eleve de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău.Diana Marusic și Emilia Savva au ocupat locul doi la „Mold SEF”, prezentând un algoritm informatic de criptare a datelor.

Acesta poate fi utilizat pentru protecția datelor personale, în securitatea informațională și bancară, iar în baza lui pot fi create chei electronice pentru securizarea casei sau mașinii. Unul dintre avantajele proiectului este posibilitatea de aplicare în domeniul bazelor de date în așa fel, încât doar utilizatorul care știe parola să obțină acces la date, nu și administratorul rețelei.

Diana Marusic a mai câștigat anterior două ediții naționale ale competiției de inginerie și va reprezenta R. Moldova în SUA pentru a treia oară, de parcă și-a făcut abonament la „Intel ISEF”, glumesc organizatorii concursului, mândri că inițiativa îi mobilizează pe elevi să depună anual diverse proiecte inovative.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md