Riscurile eșuării referendumului pentru integrare europeană și exemplul Georgiei: Prilej pentru Federația Rusă de a bloca „pentru cel puțin două generații” drumul european al R. Moldova
Moscova aplică diferite strategii pentru a sabota referendumul de pe 20 octombrie curent, în rezultatul căruia obiectivul de integrare europeană ar putea fi inclus în Constituția R. Moldova.
Comentatorul politic Mihai Isac remarcă, într-un editorial publicat pe Deschide.MD, că inflația de candidați, care reprezintă de facto interesele Federației Ruse la alegerile prezidențiale din octombrie, are scopul de a folosi legislația electorală democratică din R. Moldova pentru a umple spațiul public de propagandă antieuropeană și pentru a deturna atenția electoratului din R. Moldova.
„Pe termen scurt, obiectivul strategic al forțelor proruse este crearea condițiilor pentru eșuarea referendumului printr-o prezență cât mai mică la vot ori a unui un scor care să permită imensei mașini de propagandă proruse să minimalizeze speranțele europene ale majorității cetățenilor R. Moldova. Pe termen lung, principalul obiectiv al forțelor proruse din R. Moldova este câștigarea, sub o formă ori alta, a alegerilor parlamentare din vara anului 2025. Controlul asupra Legislativului, chiar dacă doar pentru un ciclu electoral, ar oferi Federației Ruse prilejul de a bloca pentru cel puțin două generații drumul european al R. Moldova”, atenționează analistul politic.
Potrivit lui Mihai Isac, exemplul georgian trebuie să fie „ca un duș rece” pentru exponenții mediilor proeuropene de la Chișinău, statul caucazian devenind „o neocolonie rusească, în pofida faptului că obiectul de integrare a țării în Uniunea Europeană este trecut în Constituție”.
Și fostul vicepremier Nicu Popescu, ex-ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, arată spre Georgia atunci când îndeamnă cetățenii să iasă pe 20 octombrie curent la urne și „să spună un DA ferm” parcursului european, avertizând că, în caz contrar, „pot exista involuții” în relația cu Bruxellesul.
„În Georgia, majoritatea populației este pentru aderarea la UE. Guvernul însă a întreprins anumite măsuri antieuropene și acum sa fost suspendată asistența economică pentru Georgia, sunt refuzate întâlniri diplomatice cu reprezentanții Guvernului georgian, se discută despre posibilitatea introducerii vizelor pentru georgieni și sancțiuni împotriva politicienilor din Georgia”, a enumerat Nicu Popescu într-un interviu acordat recent.
Amintim că cetățenii R. Moldova sunt chemați, pe 20 octombrie curent, la secțiile de vot pentru a-și alege președintele și pentru a răspunde, în cadrul unui referendum constituțional republican, la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi