01:56:08 17.01.2025
Stiri

Rinita alergică, o afecțiune frecventă și supărătoare

Reportaj 29.05.2016 20:29 Vizualizări6546 Autor: Ziarul National
Rinita alergică, o afecțiune frecventă și supărătoare poza simbol

Atenționare // Neglijată mult timp, rinita poate provoca astmul

Rinita alergică se caracterizează printr-o inflamație acută sau cronică a mucoasei nazale. Incidența acestei afecțiuni este de aproximativ 80-90% în populația globului.

Tipuri de rinită alergică

Febra fânului - este o formă de rinită alergică sezonieră, care deseori se asociază cu conjunctivita. Apare îndeosebi primăvara și vara. La începutul primăverii, cauza majoră o reprezintă polenul, în timp ce vara, cauzele sunt fânul și ierburile.

Rinita alergică perenă - durează tot timpul anului. Este deseori asociată cu patologia de tip astm bronșic. Este cauzată de alergeni prezenți în mod constant în mediul înconjurător. Persoana cu rinită alergică perenă pare tot timpul că este răcită. Criza se poate declanșa dimineața și se poate repeta de mai multe ori pe zi.

Rinita profesională - apare ca urmare a expunerii la diverse substanțe alergene existente la locul de muncă (dizolvanți, detergenți etc.).

Cauzele apariției

Rinita alergică apare din cauza unor reacții imunologice excesive în prezența unor substanțe străine denumite alergeni. Gradul de sensibilizare a persoanei și cantitatea de alergeni influențează în mod decisiv apariția și agravarea simptomatologiei.

Alergenii pot fi: acarieni din praful de casă (saltele, perne, covoare, fotolii etc.); mucegaiuri; pene; polen; puf; păr de animale; scuame.

Simptomele bolii

La contactul cu alergenii, sistemul imunitar declanșează o reacție inflamatorie care antrenează dilatarea vaselor sangvine și creșterea secrețiilor la nivelul mucoasei nazale: strănut; prurit nazal; rinoree apoasă; obstrucție nazală.

Rinita alergică este deseori asociată cu o conjunctivită, precum și cu alte patologii cum ar fi: sinuzita, astmul bronșic, polipoza nazală etc.

Tratament

O serie de medicamente pot atenua simptomele rinitei alergice. Se administrează pe cale orală, spray-uri nazale, siropuri etc.

  • Antihistaminicele: acționează asupra procesului inflamator, asupra secrețiilor nazale, pruritului, strănutului.
  • Decongestionantele nazale: în asociere cu medicația antihistaminică, scad de asemenea secrețiile nazale și diminuează procesul inflamator de la nivelul mucoasei nazale. Administrarea acestora este indicată ca o metodă temporară.
  • Corticosteroizii nazali: sunt antiinflamatorii ce blochează reacția alergică. Se indică persoanelor care au eșuat în terapia cu antihistaminice, îndeosebi în rinitele alergice perene.
  • Terapia de desensibilizare: se aplică atunci când cea cu medicamente nu are eficiență și constă în injectarea unor doze progresive de substanțe alergene. Se practică pentru alergii la polen sau acarieni.

    Prevenție & Remedii naturiste

    Evitarea alergenilor, cea mai sigură protecție

    Potrivit specialiștilor, ca să previi apariția acestei afecțiuni este foarte important să nu te expui la praf. În casă, ar fi bine să nu ai ghivece cu flori, mobilă acoperită cu pluș sau cuverturi din lână. Totodată, spală frecvent, cu apă fierbinte, lenjeria de pat. Este recomandabil să ai în cameră un purificator de aer cu plăci saline, căci reduce, prin aeroionizare, încărcătura cu bacterii și cu alergeni îmbunătățind calitatea aerului respirat.

    O dietă sănătoasă, bogatăîn betacaroten, vitaminele B5, B6, C și E, seleniu, zinc, plus un bun echilibru al acizilor grași esențiali sunt surse naturale de substanțe antihistaminice, antiinflamatoare și stimulatoare ale imunității. Ar fi ideal vreme de o lună-două să consumați în exclusivitate fructe, zarzavaturi, nuci și semințe și să beți sucuri de fructe și legume.

    Inhalaţii cu uleiuri esenţiale

    Când te supără rinita, printre cele mai eficiente remedii naturiste sunt uleiurile volatile de pin, cimbru, eucalipt, lavandă şi de lămâie. Pui patru-cinci picături (un singur ulei sau le poţi combina) într-un recipient cu apă clocotită, îţi acoperi capul cu un prosop şi te apleci deasupra vasului. Rămâi aşa aproximativ zece minute, timp în care ai grijă să nu pătrundă aer rece.

    Cataplasmă cu hrean, efect puternic

    Foarte util în tratarea rinitelor este hreanul. Îl speli bine, îl dai pe răzătoare, după care îl înveleşti într-un tifon sau într-un material din bumbac. Cataplasma obţinută o aplici pe frunte, timp de o săptămână, câte 20 de minute, seara. Dacă simţi că te ustură, faci o pauză de câteva minute, după care pui din nou cataplasma.

    Preparatele din propolis, remediu rapid

    Nici propolisul nu te lasă la greu, căci este un remediu naturist care anihilează rapid simptomele rinitei. Cel mai potrivit tratament pe bază de propolis este spray-ul. Pulverizezi unul-două pufuri în ambele nări. Poţi recurge şi la unguente pe bază de propolis, pe care le foloseşti tot de două ori pe zi, în fiecare nară.

    Laptele, cel mai comun alergen

    Anumite alimente au un mare potențial alergic (laptele, ciocolata, ouăle, alimente care conțin aditivi, precum dioxidul de sulf, metabisulfitul de sodiu) - aspect ce poate determina astmul bronșic și rinita alergică.

    Numitorul comun al problemelor respiratorii esteconsumul de lapte. Uneori, aceste probleme pot să se datoreze reziduurilor de antibiotice din lapte. O persoană poate fi alergică la medicamentele care sunt prezente în cantități mici în lapte. Nu este o cantitate mare care să cauzeze o reacție serioasă de alergie generalizată, dar o cantitate mică prezentă e suficientă pentru a produce simptome alergice supărătoare. Se estimează că laptele conține peste 150 de substanțe alergene. Din această cauză, pot apărea tot felul de manifestări patologice în organism, de aceea încercați să-l evitați. Merită să faceți o experiență renunțând la acest produs alimentar, pentru a vedea cum vă simțiți.

    Cătina, miraculosul ginseng românesc

    Datorită proprietăților sale terapeutice, uleiul de cătină este printre cele mai utilizate uleiuri în tratamentele naturiste. Rezultate foarte bune, chiar miraculoase, în tratarea alergiei la polen s-au obţinut prin folosirea acestui ulei. Intern, se administrează câte 20 de picături, de trei ori pe zi,simplu sau cu o linguriță de miere (dar nu în apă, deoarece nu se dizolvă, ci formează peliculă), sau pe o bucată de pâine uscată. De asemenea, badijonaţi mucoasa nazală cu ulei de cătină folosind un beţişor cu vată, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Tratamentul ajută şi în cazul persoanelor care au mucoasa nazală uscată, nasul înfundat continuu şi mirosul diminuat.

    (Selecție din presa românească)

  • Pagină realizată de Maria Boroda

    Stiri relevante
    Top stiri

    Parteneri
    Descoperă
    Punct de vedere NAȚIONAL
    30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

    30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

    27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

    Abonament
    Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
    Sondaj
    Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
    Prietenii noștri

    Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

    Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md