07:30:40 23.11.2024
Stiri

Rinichii, de vânzare în R. Moldova

Social 16.03.2014 09:30 Vizualizări15600 Autor: Galina Munteanu
Rinichii, de vânzare în R. Moldova


Capcane // Lipsa surselor financiare pentru a-și întreține familia îi face pe unii moldoveni să cadă în plasa unor traficanți de organe

Gândul la ziua de mâine și la o viață mai bună îi face pe unii moldoveni să caute oferte de câștig. Îi încurajează până și anunțurile din internet care curg gârlă, iar multe dintre ele sunt capcane adevărate întinse de traficanții de organe. Și dacă unii acceptă cu bună știință, alții realizează ce li s-a întâmplat doar atunci când încep să se simtă rău. Cer ajutorul medicului și abia atunci află cu stupoare că au rămas fără o parte din trupul lor. Este și cazul lui Eugen Caraman din Chișinău.

I-a promis că-l angajează la muncă

Pentru a face rost de bani, Eugen spune că a acceptat oferta unui bărbat care i-a promis că-l va angaja la muncă în Iran. Acesta urma să lucreze în calitate de agent de vânzări la o firmă, iar pentru munca prestată i s-a promis un salariu de cinci mii și jumătate de dolari. Eugen susține că nu bănuia atunci că nu este decât o momeală pentru a ajunge în Iran și a-i preleva un organ. „Am dat aici niște analize, dar îmi spunea că sunt pentru actele de angajare. Nu bănuiam pentru ce sunt”, își amintește bărbatul. Ajuns în Iran, acestuia i s-a spus că, pe moment, nu are unde lucra și că va trebui să mai aștepte ceva timp. „Stăteam în gazdă la cineva. Într-una din zile, am băut o cafea, după care mi s-a făcut rău. M-am trezit deja pe patul de spital. Medicii de acolo mi-au spus că am avut un acces la rinichi și trebuia să fiu operat”, ne-a spus tânărul.

Nu a bănuit nimic până a ajuns în R. Moldova și a chemat ambulanța, fiindcă a început să se simtă rău. Aici a aflat că nu mai are un rinichi.

Și fără bani, și fără rinichi

Cazul a ajuns și la urechile oamenilor legii care au inițiat un dosar penal în acest sens. „Nu am vrut să fac mare zarvă, pentru că știu că cel care m-a dus în Iran are pile, este șeful unei companii de transport, și oricum nu voi reuși să demonstrez nimic. Cu toate acestea, șeful acelei companii, pentru al cărui fiu am dat acel rinichi, m-a contactat și mi-a propus despăgubiri de 21 500 de dolari. Banii i-am luat, dar totul a fost făcut strict sub controlul organelor de drept și aceștia acum sunt probă în dosar”, susține Eugen Caraman. Procurorii confirmă că pe acest caz a fost inițiat un dosar penal, dar spun că tânărul a fost cel care s-a oferit să doneze un rinichi, fapt negat cu vehemență de Eugen Caraman. „Totul a pornit de la un anunț plasat în internet. Tânărul se angaja să doneze un rinichi contra sumei de 20 de mii de dolari. A fost contactat de tatăl unui bolnav. Așa cum s-au înțeles, i-a fost prelevat rinichiul, iar la venirea în țară a primit banii. Dosarul este în desfășurare”, ne-a spus procurorul Secției combaterea traficului de ființe umane din cadrul Procuraturii Generale, Nicolae Mătăsari.

Legea nu-i lege pentru toți

Un alt caz, alte victime, iar traficanții - în libertate. Recent, instanţa de judecată i-a achitat pe patru inculpați într-un caz de trafic de organe, motivând că faptele nu au fost comise de către aceștia.

De menționat că unul dintre acești donatori a traficat și el la rându-i o altă persoană pentru prelevare de organe. Pentru fapta sa, în anul 2007, acesta a fost condamnat la zece ani de închisoare. Supărat că ceilalți colegi au rămas în libertate, acesta „și-a turnat” amicii.

Acest caz s-a întâmplat în anul 2001. B.A., S.M. și R.A. de la nordul R. Moldova au fost traficaţi în Turcia pentru prelevare de organe. Doi dintre aceștia știau de ce merg acolo, iar celei de-a treia victime i se promisese că va lucra lăcătuș la o întreprindere din Turcia. De la lăcătuș, a ajuns pe patul de spital și fără un rinichi. Inițial, acestora li s-au promis între 10 și 15 mii de euro. Până la urmă, s-au ales însă cu sume între patru și zece mii de euro.

Instanța i-a achitat

Deși procurorii au solicitat condamnarea inculpaţilor la pedepse cuprinse între opt şi zece ani de detenţie, Judecătoria Centru i-a lăsat în libertate. Unuia dintre inculpați, care era rezident la medicină, i-au fost recalificate acțiunile, de la trafic de organe - la șantaj, și a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de probă de doi ani. „Deși era obligat să nu părăsească țara, acesta a încălcat interdicțiile. A fost anunțat în căutare și a fost găsit în Italia. Am cerut înlocuirea măsurii de pedeapsă cu închisoarea, fapt acceptat de prima instanță, însă, ca prin minune, Curtea de Apel îl eliberează din sala de ședință. Inculpatul a motivat că solicitarea procurorului fusese examinată în lipsa lui și a contestat-o la Curtea de Apel, care a admis recursul acestuia. Și ceilalți trei au scăpat fără pedeapsă. Instanța i-a achitat, pe motiv că fapta nu a fost comisă de către ei. Considerăm că este o sentință ilegală și o vom ataca în instanța ierarhic superioară”, ne-a spus procurorul Nicolae Mătăsari.

Autorul și inițiatorul infracțiunii este un cetățean din Israel. În 2009, după ce fusese anunțat în căutare generală și găsit în Ucraina, acesta a fost predat organelor israeliene pentru tragere la răspundere penală.

18 victime în 10 ani

Potrivit statisticilor Procuraturii Generale (PG), numărul cazurilor de trafic de organe este în descreștere în ultimii ani. Din anul 2003 și până în prezent, au fost înregistrate 18 victime ale traficului de organe. Zece persoane sunt inculpate, iar trei își ispășesc deja pedeapsa în închisoare.

Modificări în Codul Penal care schimbă regulile

În toamna anului trecut, Parlamentul a modificat legislația cu privire la pedeapsa penală pentru persoanele suspectate de trafic de persoane.

Modificarea prevede o pedeapsă între șase și 12 ani de închisoare pentru „recrutarea, transportarea, transferul, adăpostirea sau primirea unei persoane, cu sau fără consimţământul acesteia, în scop de exploatare sexuală comercială sau necomercială, prin muncă sau servicii forţate, pentru cerşetorie, în sclavie sau în condiţii similare sclaviei, de folosire în conflicte armate sau în activităţi criminale, de prelevare a organelor sau ţesuturilor şi folosirea femeilor pe post de mamă-surogat, prin intermediul ameninţărilor, înşelăciunii şi uz de slăbiciune”.


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md