RIDICOL // Dodon vrea „reguli foarte dure” pentru traseiști, după ce și dânsul a trecut dintr-un partid în altul și se justifica astfel: „Oare e trădare să renunți la partid de dragul intereselor țării?”
Președintele Igor Dodon susține că în prezent există trei scenarii care vizează guvernarea și se declară convins că din toate ar avea de câștigat doar socialiștii și șeful statului.
Primul ar fi ca Guvernul Chicu să devină minoritar, dacă majoritatea parlamentară va mai pierde unul sau doi deputați, al doilea – Cabinetul de miniștri să-și dea demisia și să declanșeze o criză politică, fiindcă Igor Dodon are de gând să-l propună tot pe Chicu premier, ceea ce va duce la dizolvarea Parlamentului și la organizarea alegerilor anticipate.
Al treilea scenariu ar presupune numirea unui alt guvern, iar Igor Dodon și-ar dori „o coaliție largă”, care să excludă deputații „lui Candu și Șor”.
„PSRM cu PD și Blocul „ACUM”, o coaliție largă. Pot fi socialiștii cu cineva din Blocul „ACUM”, dacă ne vor ajunge voturi”, a enumerat Igor Dodon ieri-seară, în cadrul unei emisiuni de la „Moldova1”.
Șeful statului a criticat faptul că „deputații sunt cumpărați cu suma de un milion și ceva de dolari”, lucru pe care l-ar face Vlad Plahotniuc, exact ca „în ultimii patru ani”, când „i-a distrus pe comuniști și pe Filat”.
„Eu cred că acest Parlament trebuie dizolvat, trebuie de fugărit toți și de mers la alegeri anticipate. (…) Modificăm mai întâi legislația, punem niște reguli foarte dure ca deputații să nu mai treacă dintr-un partid în altul și eu cred că noi aici putem găsi consens, socialiștii cu Blocul ACUM”, a afirmat Igor Dodon.
Ceea ce nu spune Igor Dodon este că și dânsul intră în tagma traseiștilor notorii din R. Moldova, după ce, în noiembrie 2011, anunța, de la sediul fundației „Soluția”, că părăsește, împreună cu Zinaida Greceanîi și Veronica Abramciuc, Partidul Comuniștilor și fracțiunea acestuia din Parlament.
„Cineva din interiorul PCRM va vorbi de trădare. Oare e trădare să renunți la partid de dragul intereselor țării? Cum e mai înțelept să procedezi? Asta vor aprecia cetățenii R. Moldova”, își justifica traseismul Dodon pe 4 noiembrie 2011.
Mai mult, acesta anunța că, împreună cu colegele sale, „oferim trei voturi pentru procedura de a alege șefului statului”, pentru a evita „distrugerea țării”.
Ulterior, Igor Dodon a fost acuzat, inclusiv de Vladimir Voronin, că „interesele țării” pe care le-ar fi apărat i-ar fi adus în buzunar trei milioane de euro de la mai-marii de atunci ai zilei, iar Ilan Șor a declarat că ar exista și probe pe care le va face publice la un moment dat. Dodon a negat, evident, acuzațiile.
Dodon a preluat ulterior Partidul Socialiștilor și s-a judecat cu fondatorii acestei formațiuni, care l-au acuzat de abuzuri.
Menționăm că traseismul politic e o „boală veche” în R. Moldova, dar s-a „acutizat” în ultimii ani. Într-un articol anterior, am calculat că, din 2001 până în 2012, cel puţin 46 de deputaţi s-au dezis de partidele pe ale căror liste au ajuns în Parlament, dar şi-au continuat activitatea de aleşi ai poporului. Apogeul a fost atins la finele anului 2015 – începutul anului 2016, când Partidul Democrat, care a ajuns cu 19 deputați în Parlament, și-a încropit o majoritate parlamentară formată din 57 de deputați, inclusiv rupți de la comuniști și de la liberal-democrați, după reținerea lui Vlad Filat, și a învestit Guvernul Filip. Același partid a căzut astăzi în groapa pe care a săpat-o pentru alții - după alegerile din februarie 2019, PD a obținut 30 de mandate de deputat, iar astăzi mai are doar 14.
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei